V čem chybují začínající investoři? 

S rostoucí inflací se mezi námi nachází stále více investorů, kteří chtějí své peníze vložit do něčeho, co jejich úspory ochrání před inflací. A tak do hry vstupují akcie, podílové fondy, také dluhopisy nebo rizikovější kryptoměny. Zejména na začátku však nikdo, kdo se rozhodl investovat, nesmí mít na očích růžové brýle. Jen tak se vyhnou chybám, jež je stojí nemalé peníze.  

Nerealistická očekávání jako jedna z hlavních chyb 

Na svém začátku si řada lidí myslí, že když vloží své peníze do čehokoliv, záhy na to dojde ke zvýhodnění. Jenže investování není obchodování – mluvíme o běhu na dlouhou trať, nikoliv o sprintu, který by trval pár dní nebo týdnů.  

Samozřejmě v případě kryptoměn může být ziskovost velmi vysoká, pokud se nalodíte na rostoucí vlnu trendu, ale zároveň je zde stejně rizikový a velmi pravděpodobný pád.  

Důvěřivost a netrpělivost  

V souvislosti s tím se pojí dvě vlastnosti, které si, bohužel, zachovává nejeden začínající investor. Jsou jimi důvěřivost a netrpělivost. Zatímco důvěřivost se nejvíce projeví při výběru brookera (toho je nutné si opravdu dobře prověřit dopředu), netrpělivost se pojí s bodem předcházejícím.  

Jak už bylo zmíněno, růže nevykvetou přes noc a podobné je to i s investicemi (pokud nemluvíme o zmíněných výjimkách, jakou jsou například kryptoměny při jejich růstovém trendu).  

Nízká nebo vysoká sebedůvěra 

I v případě investování musí investor oplývat jistou dávkou sebedůvěry. Je však důležité najít v tomto případě jistý balanc. Zatímco nízká sebedůvěra škodí, škodí také sebedůvěra příliš vysoká. To vše totiž může mít vliv na opakování začátečnických či pozdějších chyb.  

Strach ze ztrát 

A také zaleknutí se ztrát. Trh je neustále se měnící záležitost, a i když se někdy může nacházet v červených číslech, neznamená to, že v nich také zůstane. Zpravidla dojde k jejich obrácení.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.