Výnosy českých dluhopisů vzrostou

V současné době se točí všechno kolem peněz. Přece jenom si dnes za peníze koupíme takřka všechno a bez peněz by nám bylo opravdu špatně. Proto se rozhodujeme investovat své peníze. Toužíme však po bezpečném investování, proto volíme investice do podílových fondů nebo například do dluhopisů, což jsou vlastně nejbezpečnější investice vůbec. A ví to samozřejmě i nejrůznější země, které se také snaží o bezpečnou investici.

Jednou z těchto zemí jsme i my. Pravidelně se setkáváme s ostatními zeměmi na kapitálovém trhu, kde se snažíme vyniknout se svými dluhopisy. Apelujeme hlavně na bezpečnost a toužíme ve výnos, protože Česká republika by potřebovala snížit svůj státní dluh, který se dnes opět trochu prohloubil, i když se měl stát úplný opak.

Kupodivu jsme se tohoto výnosu dočkaly! Kdo by to byl řekl. Česká republika konečně dosáhla svého. Jde vidět, že se nám po té ekonomické stránce opravdu daří. Nejdříve je to takřka plná zaměstnanost a teď se dokonce dočkáme i výnosů ze státních dluhopisů!

Jakto?

Můžou za to měnové intervence, kterých jsme byli svědky v nedávné době. Česká národní banka se do intervencí opět poměrně míchala, stejně si však intervence udělali své. Podle analytiků po skončení intervencí se Česká republika opravdu dočká jistých výnosů ze státních dluhopisů, které však mají kratší dobu splatnosti.

Česká národní banka v nedávné době konečně uvolnila kurz a korun tedy posílila a to vážně hodně! Dnes můžeme mít euro za necelých šestadvacet korun, což je něco báječného!

Kdo nakupuje dluhopisy?

O naše české dluhopisy projevují zájem hlavně zahraniční investoři. Vidí totiž zisk z velice příjemné změny kurzu, který nastal právě po intervencích. Co se týče záporných výnosů, ti se investoři nebojí splatit státu.

Nicméně Česko se dokonce nemusí bát ani toho, že by se pro mnohé investory staly dluhopisy méně atraktivní. Zatím je budoucnost v tomto odvětví vážně slibná!

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.