Vyplatí se stále stavební spoření?

Investovat v dnešním světě můžete skutečně do čehokoliv. Jenom je třeba si zodpovědět otázku, jestli chcete nebo nechcete riskovat. Od toho se totiž bude vše odvíjet. Pokud se rozhodnete riskovat, dejte stranou různá spoření či podílové fondy a rovnou se vrhněte do investování do nemovitostí nebo do zlata či jiných kovů. Pokud jste však opatrní a máte strach o své úspory, není lepšího investování, než investování do spoření.

Stále tím nejoblíbenějším spořením je spoření stavební, ovšem je to stále to nejvýhodnější spoření na trhu či nikoliv? Není nyní výhodnější penzijní spoření, které je v jeho těsném zákrytu?

Stavební spoření je stále oblíbené, bohužel už není tak výhodné

Je třeba zmínit, že i když je stavební spoření stále tak oblíbené, už ani zdaleka není tak výhodné. V současné době se na trhu nachází mnohem výhodnější spoření, kterým je například zmiňované penzijní spoření, díky němuž se v důchodě nebudete muset spoléhat na příspěvky do státu.

Otázkou však je, proč je stavební spoření stále tak oblíbené, když už ani zdaleka není tak výhodné, jako kdysi?

Výhodnost stavebního spoření neustále klesá

V nedávné době se totiž banky rozhodly, že doslova „oškubou“ své klienty, kteří si u nich zřizují takzvané „stavebko“. Stavební spoření je stále nejoblíbenější spořicí produkt, proto proč této popularity nevyužít. Bohužel klienti si až po čase začnou uvědomovat, že banky je hltí zbytečnými poplatky.

Z ničeho nic se začaly poplatky účtovat nejen při zřizování spoření, ale taky se poplatky začaly účtovat u každého vkladu. V konečném důsledku se poplatky mohou vyšplhat během spolupráce s bankou až do několika tisíc korun. Otázkou tedy je, jestli se stále vyplatí investovat do stavebního spoření, jehož výhodnost klesá rychlostí blesku. Není lepší si nyní začít šetřit na stará kolena než na bydlení, u něhož jsou hypotéky takřka nedosažitelné?

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.