Vypukla krize. Co dělat se svými penězi?

Není tomu tak dávno, co se světem začal šířit nový typ koronaviru. Ten se stal rázem strašákem mnohých z nás, o tom není pochyb ani sporu. Lidé se uzavřeli do domácí karantény, mnohé firmy musely zavřít. I když analytici předvídali ekonomickou krizi už na začátku roku, nikdo netušil, že přijde tak rychle a v takové velikosti. Kromě svého zdraví se lidé obávají o svou práci, o své finance a také o své bydlení. Nemohou hradit pravidelné zálohy, mají problém se splácením nájmu, nevědí, kdy budou moct opět fungovat. Zatímco někteří utráceli své peníze hlava, nehlava, jiní mají jisté finanční zásoby, případně své peníze investovali ještě těsně před krizí. Nyní se však nabízí otázka, co s penězi udělat? 

Investujte je 

I když je to samozřejmě trochu riskantní, na druhou stranu je investování jediné logické řešení v krizi. Ceny jednotlivých akcií nebo indexů jsou pod čarou, v červených minusových číslech, což znamená, že se jednotlivé akcie i ETF prodávají ve slevě. To je pro vás doslova skvělé! Nakupujte ve slevě a až se trh z aktuální situace vzpamatuje, rázem dojde k obrovskému zvýhodnění. Jen je tedy třeba čekat delší dobu, nečekejte, že dojde ke vzpamatování v následujícím čtvrt roce.  

Zvyšujte svou úsporu 

Pakliže vám dojde výplata nebo budete mít peníze stranou, měli byste zvýšit svou úsporu. Ekonomická krize sice už vypukla, ale recese v pravém slova smyslu teprve přijde, a to po odeznění koronaviru. Je velice důležité zvýšit svou úsporu, abyste měli něco do zásoby v době krize a nouze. Pokud nemáte mnoho našetřeného, zkontrolujte své výdaje a začněte vyškrtávat věci, bez kterých se obejdete a za které rozhodně nemusíte utrácet i v následujícím měsíci.  

Buďte zodpovědní a podporujte se navzájem 

I když je aktuální krize šílená a těžká, žádný člověk by ji neměl brát na lehkou váhu. Pokud se z aktuální finanční tísně chce člověk dostat, musí zůstat doma, pokud může. Musí dbát na hygienická opatření, jen tak se nemoc přestane dál šířit. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.