Začněte investovat. Pomůžeme vám s tím

Jestliže vám ve vašem šuplíku sídlí stovky nebo desítky tisíc naspořených financí, máte možnost s nimi začít obchodovat nebo je můžete investovat. Mnozí lidé je automaticky dávají na spořící účty, ale v tomto případě se vám nedostane takového zvýhodnění, jakého by se vám dostalo, pokud byste peníze investovali do akcií nebo třeba do komodit. I když svět investování není procházka růžovým sadem, může vám vydělat nemalé sumy peněz.  

Možná si říkáte, že jste na investování už příliš staří. Jenže tak to není. Na investování není prakticky nikdo nikdy dostatečně starý. Pokud chcete mít zajištěnou finanční budoucnost, pokud chcete, abyste byli jednoho dne finančně svobodní, měli byste nechat vydělávat peníze za vás.  

Když se rozhodnete pro investování 

Pakliže jste se rozhodli pro investování, nabízí se první krok, a sice seznámení se s investičními možnostmi. V rámci tohoto se informujte o všech možnostech, jaké v souvislosti s investicemi máte. Zjistěte si například něco o akciích, jak riskantní jsou a do jakých se konkrétně letos vyplatí investovat. Zjistěte si taky něco o dluhopisech, o nichž se říká, že jsou nejbezpečnější investicí na investičním trhu, ovšem nemůžete v tomto případě očekávat velké zvýhodnění.  

Osvojte si základy investic 

Druhým krokem je to, že byste si měli osvojit základy investic. Například nakupte podhodnocené statky čili nakupte je za míň a prodejte za víc. Nebo investujte jenom do toho, čemu rozumíte. Investovat do něčeho, co je pro vás doslova španělskou vesnicí, to se nevyplácí v žádném případě. Stejně tak se nevyplácí to, že budete nakupovat investice jenom v naději na lepší zítřky, i když se toho vlastně budete bát.  

Jak začít s investováním 

Když se tedy rozhodnete pro investování, je ze všeho nejdůležitější pořídit si pojištění. Pokud si však pro začátek nejste jistí, můžete požádat o pomoc finančního poradce nebo plánovače. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.