Chystáte se investovat do komodit?

Co lidé schovávají ve svých šuplících? Mnozí lidé mají ve svých šuplících nebo pod polštáři schované historické mince, jak ukázal nedávný průzkum, jiní zatím mají schované úspory, u nichž neví, do čeho je ještě investovat. Můžou je samozřejmě investovat do zmiňovaných historických mincí, které si jen ponechají pěknou řádku let, nebo mohou investovat obecně do komodit, což není investice složitá, navíc ji umožňuje snad každá česká banka. Ovšem i nad investováním do komodit je třeba se zamyslet, přece jen je to stále investování, které s sebou přináší jistá rizika.  

Obecně platí, že pokud budete investovat do rizikovějších investic, čekají vás vysoké zisky, pokud vše vyjde a investice nepropadne svou hodnotou či kurzem. Nebo můžete investovat do méně rizikovějších investic, kde však zisky nebudou tak velké a vytoužené. Pokud vás lákají právě komodity, pak vás láká investice s poměrně vysokým rizikem ztráty. Zisky však mohou být opravdu velké.  

Co jsou to vůbec komodity? 

Na úvod je třeba si vysvětlit, co to vlastně komodity jsou. Pokud hovoříme o komoditách, hovoříme o zboží, které je na trhu obchodování bez rozdílu v jeho kvalitě. Dodávky tohoto zboří jsou od nejrůznějších dodavatelů a jsou vzájemně zastupitelné bez jakýchkoli problémů.  

Pokud bychom to měli říct takzvaně po lopatě, řekli bychom, že komodity jsou produkty jednotné hodnoty a kvality, které jsou vyráběny výrobci ve větším množství. Mezi obchodovatelné komodity patří zejména energie, což je třeba ropa nebo zemní plyn, dále také kovy, jako je zlato, stříbro nebo platina, taktéž zemědělské produkty (oves, rýže, kakaové boby) či maso a dobytek.  

Obchodujeme s komoditami 

V současné době komoditní trhy umožňují nákup a prodej komodit dokonce před jejich vypěstováním. Obchoduje se s nimi prostřednictvím komoditních burz.  

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.