Xixoio Recenze

Známý projekt Xixoio, který podpořil v minulosti i samotný Radovan Vávra, tak je stále diskutovaným tématem, je na místě tedy malá aktuální recenze a pohled na situaci. Je tomu opravdu tak, firmu Xixoio podezírá policie z podvodu na své věrné investory. Zakladatel firmy Xixoio Richard Watzek a šéf představenstva Henry Ernter byli dne 30. listopadu 2022 propuštěni z cely předběžného zadržení. Policie se domnívá že všechny vybrané peníze byly reinvestovány do něčeho jiného. Jak se k tomu vyjádřili samotní zastupitelé této firmy se dozvíte níže v tomto článku.

Dle portálu seznamzprávy.cz by se podvodná částka, která byla vybrána od uživatelů mohla pohybovat okolo půl miliardy korun. Mělo by se jednat o podvod a vytvoření takzvaného Ponziho schématu. Richard Watzek s jeho firmou Xixoio nabízeli svým klientům kryptoměnové tokeny, které měly údajně růst na ceně. Tyto peníze však byly místo toho nejspíše používány na osobní obohacení.

Již rok zpět se Česká národní banka snažila varovat veřejnost před tokenovými podvody. Konkrétně označila tuto firmu jako nedůvěryhodnou. Někteří lidé si bohužel toto varování špatně vyložili a viděli to jako investiční příležitost.

INFO: Ponziho schéma je podvodný scénář, při kterém jsou slibované výnosy financovány z nově příchozích peněz od nových uživatelů.

Z tohoto důvodu byl momentálně prodej tokenu firmy Xixoio pozastaven úplně a není možnost si jej nyní pořídit. Jedinou obranou firmy bylo tvrzení, které uvádělo mylné pochopení policie celého byznysového modelu investování do digitálních tokenů. Původním smyslem této společnosti bylo založení vlastní tokenové platformy, na které se budou tvořit další tokeny. Z těchto tokenů si společnost Xixoio měla účtovat 30 % veškerých vydaných tokenů a v případě úspěchu jednoho z nich si své tokeny vyplatit u držitelů. I když pár tokenů na trhu uspělo, nebylo jich příliš.

Úspěšnost jednotlivých tokenů této platformy zatím tedy vygenerovala jen minimální zisk oproti svým dluhům vůči investorům a nejsou z těchto výnosů své klienty vyplatit. Celkový výnos této platformy ze 4 provozovaných a zároveň prodávaných tokenů by měl být okolo 20 milionů korun. Což je v porovnání s investovanou částkou zanedbatelná částka. Celkově se na této tokenové platformě nacházelo přes 20 dalších tokenů, jejichž hodnota byla 1 koruna za minci.

Marketingová kampaň a Radovan Vávra

Díky své marketingové kampani za několik desítek milionů korun se firmě Xixoio podařilo nalákat mnoho investorů a s nimi i známého investora a bývalého šéfa Komerční banky Radovana Vávru. Spojení s panem Vávrou na tuto platformu přivedlo spoustu dalších investorů, kteří pak své investice vyčítali jemu samotnému. Ten se však na Twitteru ohradil, že s tímto podvodem nemá nic společného a že se o společnosti dozvěděl pouze z marketingové kampaně.

„Žádným způsobem jsem se na společnosti XIXOIO nepodílel. O jejím vzniku jsem se dozvěděl z jejich reklamní kampaně. Nikdy jsem jejich token nikomu nedoporučil. Jedna z mých firem chtěla jejich prostřednictvím vydat náš token. Nedošlo k tomu. Nikdo si náš token koupit nemohl.“ Takto zněl příspěvek na sociální síti Twitter Radovana Vávry.

Po odhalení nekalých úmyslů firmy a zastavení veškerého prodeje tokenů se investoři museli smířit s nejhorším. Majitel mediálního domu Aleš Zavoral se dle portálu seznamzpravy.cz vyjádřil takto:

„Nyní se tranše logicky neprodává. Co vím, tak se prodej zastavil všem. Budeme situaci řešit. Buď to ukončíme, nebo necháme doběhnout, případně oslovíme naše tokenholdery a nabídneme jim odkup i s ročním zúročením.“

Vyjádření firmy

Majitel společnosti Xixoio se vyjádřil jednoduchým způsobem a to, že vše je naprosto v pořádku a že jejich společnost již generuje zisky. Důležité dokumenty, které by měly toto tvrzení potvrdit nebo vyvrátit má již policie vy svých rukou. Následuje důležitá kontrola a prozatím se dle portálu irozhlas.cz policie chystá zabavovat majetek obou majitelů společnosti v podobě aut a domu.

Dalším prohlášením společnosti bylo o plné spolupráci s policií, poskytnutí veškerých dokumentů a podstupováním veškerých výslechů všech zaměstnanců, veškerého vedení i samotných majitelů pro urovnání této „nejasnosti“. Firma tvrdí, že chce tuto nepříjemnou situaci využít k očištění jména firmy a zároveň tak zvýšit povědomí o firmě a získat nové klienty pro svou tokenovou platformu.

K celému projektu firmy Xixoio se vyjádřila i výkonná ředitelka tvůrce digitálních projektů Creative Dock Gabriela Teissingová. Ve svém vyjádření uvedla fakt, že projekt Xixoio byl již od samého začátku velice rizikový a koukal z něj malér. Autoři tohoto projektu zde využili peněz svých investorů a tyto peníze zneužili a reinvestovali do něčeho jiného. Dle této výkonné ředitelky byla tato společnost horší, než pokus o výhru v loterii.

„Nahrazení akcií tokeny jako zdroj financování firem nedává vzhledem k charakteru blockchainové technologie příliš smysl – minimálně z pohledu transparentnosti nebo zhodnocení.“ Takto zněl konec jejího vyjádření ohledně Xixoio podvodu.

Náš názor

Naší prací je snažit se být objektivní a nesoudit vše jen z jednoho úhlu. U tohoto projektu je to však velice obtížné. Samotné upozornění České národní banky o tomto podvodném Ponziho schématu nás akorát utvrdilo o závažnosti celé situace. Z morálního hlediska je to pro nás nepochopitelná situace. Vše důležité tedy necháváme na Policii České republiky a věříme, že z poskytnutých materiálů a výslechů uvedou vše na pravou míru anebo potrestají příslušné osoby. Největší víru máme v tokenholdery, kteří jsou v tom zcela bez viny a doufáme v odkup zakoupených tokenů a co nejmenších ztrát.

Zdroje:

Článek aktualizován dne 24.3.2023

Auto článku: Marek Glac

Publikoval za redakci: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.