Zelené dluhopisy jako příležitost 

Hledáte zajímavou investiční příležitost? Nemusíte se nutně upínat na akcie nebo podílové fondy, můžete jít trochu jinou cestou, a to cestou zelených dluhopisů. Z pohledu investičních příležitostí se jedná o velmi atraktivní věc. A to i pro začínající investory, protože dluhopisy patří k investičním instrumentům, jež mají skutečně nejnižší rizikovost.  

Zelené protiinflační dluhopisy jsou stále oblíbenější 

Navíc z pohledu investičního (což prokazují i poslední průzkumy) jsou zelené protiinflační dluhopisy stále oblíbenější. Jejich definice je jednoduchá – jsou to dluhopisy podporující technologie, jež se zaměřují na udržitelnost nebo ochranu životního prostředí a jeho prosperitu.  

V současné době tyto zelené drluhpisy vydává hned několik společností, mezi nimiž se nachází i Apple nebo světové banky (Bank of CHina nebo Bank of America). Každá společnost (nejen tyto zmíněné) si navíc slibují od dané technologie něco jiného, ovšem vždy je spojuje ona uždritelnost nebo životní prostředí. 

Jak velké zvýhodnění zelené dluhopisy přináší? 

Z investorského hlediska jsou však zelené dluhopisy atraktivní jen tehdy, přináší-li určitý výnos. A samozřejmě i zde se výnos liší tím, jaká společnost dluhopisy vydává, případně se odvíjí také od konkrétní výše investice.  

Abyste nekupovali zajíce v pytli, existuje řada webových stránek, které nabízí možnost spočítat si tuto výši zhodnocení, jakou vám konkrétní investice přinese. Dluhopis se poté získává po splacení domluvené výše investice u konkrétní společnosti.  

Prospekt musí schválit ČNB 

Kromě výnosnosti se musíte dívat také na to, jestli má daná společnost schválený prospekt od České národní banky. Tato podmínka mnohdy bývá splněna, ale je dobré si tuto skutečnost raději ověřit. Přece jenom s přibývajícími investičními instrumenty také přibývají podvodníci a člověk se nechce napálit. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.