Dluhopisy jako ideální investice v roce 2023 

Chcete v roce 2023 investovat? Možná přemýšlíte do čeho. Přece jenom ekonomické ochlazení je znatelné, recese již propukla, stejně tak je kolem nás řada dalších vlivů, jež se mohou negativně podepsat na finanční stránce nejen státu, ale i českých domácností. Jelikož jsou však inflační očekávání velká, stojí za zvážení alespoň méně rizikové investice, které přinesou alespoň nějaké zvýhodnění a pomůžou tak ochránit naše úspory před zmiňovaným finančním jevem.  

Dluhopisy jsou znovu ve hře 

A zde se do hry dostávají dluhopisy, o které v posledních letech nebyl příliš zájem proto, že slibovaly poměrně nízké zvýhodnění. Jenže aktuálně patří nejen k bezpečnějším investicím, ale také se jejich úroky rapidně zvýšily. Mnohé z nich nabízí úroky až přes 9 %, což je velmi solidní v porovnání s úroky, které se na dluhopisech nabízely ještě před rokem (a kdy dosahovaly sotva dvou procent).  

Samozřejmě se výše úroků odvíjí od toho, jaké konkrétní dluhopisy najdete a do jakých se konkrétně rozhodnete investovat. Státní jsou samozřejmě méně rizikové, ale takové zvýhodnění nenabízí (i když se dnes nabízí takzvané proti-inflační dluhopisy, jejichž úrok meziroční inflaci odpovídá), vhodnější a výhodnější alternativou jsou firemní dluhopisy, kdy části svých podílů rozprodávají společnosti mnoha odvětví. Zde se vysoké úroky nabízí, dosahují až devíti procent.  

Firemní nebo státní dluhopisy? 

Nabízí se nyní tedy otázka, pro jaké dluhopisy se rozhodnout. Jestli je vhodnější cesta státními dluhopisy, nebo jestli není snazší a výhodnější investovat do firemních. Samozřejmě firemní jsou z pohledu úroků velmi často výhodnější čili je investice ziskovější, na druhou stranu firmy nemají jisté příjmy a tedy ani daně, některé mohou vlivem okolností a nastupujícího ekonomického ochlazení zbankrotovat, jiné dokonce vlivem toho nemusí svůj dluh splatit.  

Pokud se rozhodnete jít cestou firemních dluhopisů, zařaďte se mezi takzvané prozíravé investory, kteří si nejdřív studují historii, plány, také konkurenci, inovace a tým. To všechno vás může buďto utvrdit v rozhodnutí, nebo ho vyvrátí. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.