Investice do hedgeových fondů

Investičních příležitostí je všude kolem jako máku. Vedle akciových titulů, dluhopisů a nemovitostí se nabízí i takzvané hedgeové fondy, které jsou jedním z efektivních způsobů, jak zhodnotit své peníze dřímající na běžném účtu. Mezi aktivními investory se nejedná o nic neznámého, mezi začátečníky to novinka stále je. Co to hedgeový fond vlastně je a jak funguje v praxi?

Co je to hedgeový fond

Zejména pokud se zajímáte o fondy obecně jste se s tímto už mohli setkat. Mluvíme o speciálních investičních fondech, které jsou oblíbené hlavně díky své rozmanitosti. Nabízí prakticky neomezené možnosti investování, široké spektrum strategií a konečně i vysoké zvýhodnění. Že vás zaujaly? Vzpomeňte si na pravidlo investičního trhu – kde je velký výnos je také velké riziko. A to je mnohdy důvodem, proč od něj drobní investoři dávají ruce pryč.

V praxi fungují hedgeové fondy jednoduše – vyhledají se investice, které mohou být třeba některými investory odepřeny či do jisté míry omezeny. Postaví se za ně správce rozhodující na základě své strategie, který se snaží dosáhnout ve fondu co nejvyšších zisků.

Wikipedie: Co je to hedge fond?

Už od roku 1949

I když pro mnohé se jeví tato forma investice jako velmi inovativní či zcela nová, ve skutečnosti sídlí mezi investičními nabídkami dlouhá léta (konkrétně od roku 1949). Právě v té době s prvním hedgeovým fondem přišel Alfred W. Jones, jenž se snažil přijít na způsob či strategii, která minimalizuje riziko. Zatímco akcie, kterým důvěřoval, držel dlouhodobě, slabší, jež jeho důvěru nezískaly držel naopak v pozici krátké. Tím docházelo k minimalizování rizika a v tomto duchu se hedgeové fondy nesou dodnes.

Tedy pokud se ke strategii pana Jonese přikloní. Můžou vsadit na strategii ryze svou a míra rizika je tedy najednou někde jinde. Obecně lze tento typ investování za rizikový označit, i když pozitivní stránkou věci je už zmiňované vysoké zhodnocení.

Hedgeový fond a jeho druhy

Jelikož investice bez rizika neexistuje, dostává se hedgeový fond do středu pozornosti mnoha investorů. Ať už se k nim řadíte či nikoliv, je dobré vědět, že rozeznáváme hned několik druhů tohoto typu investice, a to:

  • Akciové hedgeové fondy
  • Komoditní hedgeové fondy
  • Měnové hedgeové fondy
  • Smíšené hedgeové fondy

Někdy se mohou lišit ještě svým stylem obchodování, tedy například na základě proběhnuté analýzy.

Jak investovat do hedgeového fondu?

Klíčem k investování, respektive tím prvním krokem je výběr správného fondu. Rozhodujícími faktory je několik věcí, a to konkrétně:

  • Správce fondu
  • Jeho historie
  • Strategie fondu
  • Poplatky

Má správce nějakou historii?

Nesvěřujte své peníze někomu, kdo v této branži teprve začíná. Nevkládejte své celoživotní úspory správci, za nímž nestojí žádná historie týkající se tohoto způsobu investování. Sledujte jeho úspěchy i neúspěchy, na druhé zmíněné se nebojte ptát a znát jejich důvod.

Nejen správce, ale i fond má mít nějakou historii. Zajímejte se spíše o takové, které za sebou už něco mají. Opět se informujte i o neúspěších, ale samozřejmě i o jeho průměrné výnosnosti.

Tipy na světové hedge fondy

Jak vysoké jsou poplatky?

Stejně jako u jiných způsobů investic, i zde narazíte na poplatky. Zajímat vás bude především jejich výše, konkrétně suma vstupního a výstupního poplatku, také toho ročního či poplatku ze zisku. Poslední dva zmíněné jsou většinou stanoveny procentuálně a rok od roku, případně výplata od výplaty se můžou lišit.

Investujte jen volné finanční prostředky

I když je vysoká výnosnost lákadlem, nenechte se jí omámit. Vždycky platí, že do investic vkládáme pouze volné finanční prostředky, které nijak neomezí naši existenci. Z počátku můžete investovat několik stovek korun a až na základě získaných zkušeností lze částku znásobit.

Dále by Vás mohlo by Vás zajímat:

 

Autor: Radek Vávra