Poptávka po investičním zlatu roste

Jedná se o jistotu v nejisté době. Je to také možnost, kam vložit peníze a počkat si na jejich zvýhodnění. Je to investice, která je tu s námi od nepaměti, proto se jí může věřit. Přesně tak si lidé charakterizují investiční zlato, které je v současné ekonomické krizi tím, k čemu se uchylují, pokud chtějí své úspory ochránit před zvyšující se inflací. A to ostatně potvrzují i nedávné statistiky říkající, že investiční zlaté mince nebo slitky jsou vysoce poptávané. Jenom v loňském roce se do České republiky dovezlo bezmála 10 tun zlata. A to je o více jak 350 kilogramů více v porovnání s předcházejícími jedenácti lety.

Nejvíce zlata se dovezlo těsně po vypuknutí války na Ukrajině

Statistiky také ukazují, že nejvíce zlata se do Česka dovezlo vloni poté, co došlo k propuknutí války na Ukrajině. Právě během března k nám doputovalo zhruba 1800 kilogramů zlata, nejméně se pak dováželo na podzim. Kupříkladu v říjnu, abychom měli nějaké srovnání, se do Česka dovezlo okolo 400 kilogramů tohoto žlutého drahého kovu. 

Tato data pocházející ze statistik se dotýkají naprosto všech typů kovů, ať už jsou ve formě surového zlata nebo zlatého prachu. Dobře také korespondují s poptávkou lidí po investičním zlatě, které bylo během loňského roku opravdu rekordní. 

Jak již bylo zmíněno, vliv na to mohla mít samozřejmě i válka na Ukrajině, která způsobila, že lidé chtějí mít své dlouho střádané úspory do jisté míry chráněné. 

Dovoz zlata v uplynulých letech

Za poslední roky se do České republiky nedostalo takové množství zlata jako právě vloni. V uplynulých deset letech se hmotnost dovezeného zlata pohybovala kolem šesti až sedmi tun za rok, ale samozřejmě se také našly výjimky. Mezi slabší roky po stránce dovozu zlata se zařadily roky 2016 a 2019. 

Podle odborníků bychom se však nad velmi příznivým loňským rokem neměli dlouho pozastavovat, protože lze očekávat, že objem importu zlata ještě brzy vzroste, dokonce až na trojnásobnou výši.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.