Investice do indexových fondů

Možností, do čeho vložit své dlouho střádané úspory je mnoho. Stále atraktivnějšími se stávají indexové fondy, které nejsou žádnou novinkou na trhu. Vůbec poprvé se investičnímu světu ukázaly před bezmála šedesáti lety, a i když se zprvu nedočkaly zrovna velkého zájmu nebo pochopení, s plynoucími léty a měnící se společností se nakonec z oblíbenosti těší. Ukázalo se totiž, že mluvíme o skvělé globální a nepopiratelné investici vykazující nemalé zisky.

Kde se vzaly, tu se vzaly indexové fondy

Za zakladatele indexových fondů lze považovat muže jménem Jack Bogle, který uvedl na trh tehdy něco zcela nového. Stál za způsobem, jak investovat do širšího spektra akcií. A kupodivu se jednalo o cenově dostupnou možnost vložit své nashromážděné peníze na místo, kde budou chráněny před inflací. A ostatně přesně toto se zprvu nelíbilo či se nesetkalo s pochopením.

TIP: Proč investovat do indexového fondu?

Když se však ukázalo, že z dlouhodobého hlediska právě indexové investování přináší poměrně vysoké zisky, rázem stoupl nejen zájem, ale i množství fondů doslova nadupaných akciovými tituly od méně atraktivních až po ty nejatraktivnější na trhu.

Jak investovat do SP500 zde: https://www.investnews.cz/jak-investovat-do-sp-500/

A jak to vypadá dnes? Indexové fondy doplňují portfolio menších i větších investorů. Stále jsou synonymem pro nízké poplatky a silnou výkonnost, také nejsou tolik rizikové jako investování do akcií jako takových.

Co jsou do indexové fondy?

Indexový fond rovná se finanční produkt umožňující investorům nejen sestavit, ale také nakoupit portfolio akcií a dalších cenných papírů. Zpravidla mívá podobu ETF nebo podílového fondu. Je označením pro obě kategorie, což někdy vede k zaměňování s jednotlivými investičními pojmy.

Nejznámější fondy dnešní doby

Indexové investování může být odpovědí na otázku, jak si uspořit na důchod. Z dlouhodobého hlediska jsou opravdu výnosné a jejich ziskovost se může rovnat i sedmi a více procentům ročně. Mezi vůbec nejznámější fondy, jež stojí za zvážení patří:

  • S&P 500
  • MSCI EAFE
  • Dow Jones Industrial Average
  • Financial Times Stock Exchange 100

Jak to funguje v praxi

Investování začíná tím, že si zvolíte vhodný burzovní index a pořídíte si burzovní fond. Jinými slovy si nakoupíte balíček akcií společností, jež daný fond tvoří. Neinvestujete pouze do jednoho akciového titulu, ale rovnou do několika. Tím se výraznou měrou snižuje riziko. Pokud se nebude dařit jedné firmě, druhé naopak ano čili se i přes špatné výhledy jedné z nich můžete těšit ze skvělých výsledků.

Zajímavost: Co je index S&P 500

Na rozdíl od akcií není nutné indexové fondy denně sledovat. I proto jsou skvělou možností, kam vložit peníze, pokud nemáte času na rozdávání, přesto se toužíte zaopatřit na důchod.

Jak investovat do indexových fondů

Klíčem k úspěchu je vybrat si spolehlivého obchodníka s cennými papíry. Dnes se jich na trhu nabízí spousta, proto srovnejte jejich nabídku. Stejně jako při investování s akciemi nebo kryptoměnami, i tady se setkáte s poplatky za transakce, převody či dalším.

Poté si vyberte výnosný indexový fond. Rozhodujících je několik faktorů, kdy zohledněte i zaměření dané skupiny akcií a datum založení fondu. Neinvestujte do těch, které jsou založeny sotva rok.

Dále platí že:

  • Sledujeme historii výnosu (vydělávali investoři, kteří se rozhodli k tomuto kroku před vámi?)
  • Ujasňujeme si, jestli chceme získané dividendy reinvestovat (nebo naopak vyplácet na účet)
  • Zjišťujeme velikost fondu i jeho správce (toužíme jen po zavedených s velkými správci)

Abyste se vyhnuli spálení, které hrozí i v tomto případě, i když je rizikovost v porovnání s jinými investicemi opravdu nízká, využijte našeho investičního poradenství. Pomůžeme vám s výběrem i následnými kroky. Čerpáme z více jak pětadvacetiletých zkušeností, o něž se rádi podělíme. Vstupte do světa investování jako ostřílení hráči.

Dále by Vás mohlo by Vás zajímat:

 

Autor: Radek Vávra