Investice do podílových fondů

Investice do podílových fondů se radují ze stále rostoucího zájmu o ně. Zejména menší, respektive drobní podnikatelé o nich uvažují, jelikož nevyžadují statisícové vklady na rozdíl od nemovitostí nebo akciových titulů na burze. Prvotní částka vložená do investic se může rovnat pouhé stokoruně, nemusíte tedy mít naspořené miliony ukrývající pod polštářem v ložnici. Že právě podílové fondy získaly i vaši pozornost? Prozradíme si to nejdůležitější o nich.

Pokud máte bankovní účet u některé přední české banky jako ČS, KB a jinou, tak jste se s tím určitě setkali, protože je vysoká pravděpodobnost, že vás kontaktoval Vás bankovní poradce, kde máte účet a měl jedno nebo dvě sezení, aby vysvětlit, co je to podílový fond a jaké máte možnosti.

Co je to podílový fond?

Pravděpodobně žádný člověk nechce nechat své finance ležet ladem na bankovním účtu. I když sídlí na spořící verzi, zvýhodnění se nerovná ani půl procentnímu bodu čili je to stejné, jako kdyby ležely na tom běžném. Aby nám naspořené úspory nepojídala inflace, která zejména po úderu koronavirové pandemie, jež způsobila ekonomickou krizi, roste, vložit byť nějakou částku do investic se jeví jako nejlepší životní nápad.

TIP: Proč investovat do podílových fondů

Jak již bylo zmíněno, podílové fondy se mnohým jeví jako ideální řešení. Na bankovním kontu může sídlit pouhá stokoruna a už se díky ní můžete zařadit mezi investory. Podílovým fondem se rozumí soubor majetku (většinou se jedná o souhrn akcií a dluhopisů), který vlastní vícero investorů. V praxi se tak stanete investorem majícím podíl z jednoho takového fondu.

Důvodem, proč do fondů ukrývajících rovnou několik akcií a dluhopisů vkládá peníze vícero jedinců je, že kdyby si je koupil pouze jeden člověk, pravděpodobně by se nedoplatil. Pokud se však na koupi daného fondu bude podílet lidí vícero, každý složí částku menší a pro něj přijatelnou.

Možnost koupit pouze zlomek akcie

Investování do podílových fondů se stává středem pozornosti i u těch, kteří zvažují vstup na akciový trh. Jelikož ale nemají k dispozici příliš vysoký vklad, který by stačil na koupi akcie společnosti Apple či Amazon, hledají jinou cestu, jak se dostat alespoň ke zlomku cenného papíru. A podílové fondy to umožňují.

Jak fungují podílové fondy? https://www.mesec.cz/financni-portal/ucty/jak-funguji-podilove-fondy/

Nemusíte utrácet tisícovky za jednu celou akcii společnosti. Díky fondům si lze koupit pouze zlomek jedné z nich, s čímž si kupujete i menší riziko. Ostatně nízká rizikovost je hlavní výhodou podílových fondů. Jelikož mluvíme o velkém souboru vícero akcií a vícero dluhopisů, krach či propad jednoho prvku nemusí nijak ohrozit ziskovost fondu jako celku. Chvilkový pokles například akcií Facebooku je tak jen maličkým procentem – takovým jedním smítkem v celé kupě sena.

Než začnete investovat

Nejlepší podílové fondy na vás už čekají, proto nepromarněte příležitost. Než ale začnete investovat, využijte služeb našeho investičního poradenství. Seznámíme vás nejen s možnými výnosy, ale především s riziky, s nimiž je důležité se před vstupem do světa obchodování ztotožnit.

Investice se totiž může jevit jakkoli bezpečnou, přesto se vždy nějaké riziko nachází. U podílových fondů je zapotřebí “proklepnout si” bankovní instituce. Není to tak dávno, co docházelo k obrovským tunelovým podvodům. I když jejich pravděpodobnost dnes není nikterak obrovská, je zde.

Jaké podílové fondy jsou ty pravé?

Než začnete promýšlet svou investiční strategii, je zapotřebí zvolit si podílový fond. Dnes rozlišujeme několik typů, a to:

  • Fondy peněžního trhu
  • Dluhopisové fondy
  • Smíšené fondy
  • Fondy fondů
  • Akciové fondy

Každý z nich se liší rizikem a výnosem, jenž slibuje. Zatímco fondy peněžního trhu se doporučuje uzavírat alespoň na půl roku, ne-li na rok je zde riziko nízké (s tím spojené i menší výnosy), u akciových fondů je riziko naopak vysoké, ovšem i zisky se mohou dostat opravdu vysoko.

Informujte se o poplatcích

Ať už byste se rozhodli investovat do fondů, akcií nebo dluhopisů, vždy stojí za pozastavení poplatky. Stejně jako při zřizování půjčky v bance, i při koupi investic se s poplatky setkáte. V případě podílových fondů se účtuje zpravidla vstupní a také správcovský poplatek, později také výstupní.

Dále by Vás mohlo by Vás zajímat:

 

Autor: Radek Vávra