Investice do nemovitostí

Když banky sníží úrokové sazby hypotečních úvěrů, když se k tomu přidá obava z rostoucí inflace, dospívá to do jednoho bodu, a to do investování do nemovitostí. Mluvíme o nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším způsobu, jak zvýhodnit své úspory ležící nám pod polštářem nebo ladem na běžném bankovním účtu. Nevyžaduje to příliš znalostí ani neustálé sledování trhu, jako je tomu například u akcií, přesto se vyplatí využít služby investičního poradenství, protože i zde se můžete spálit. Pojďte společně s námi porozumět světu, který může vytvořit stabilní pasivní příjem.

Nemovitosti chrání hodnotu peněz už dlouhá léta

Zatímco investování do akcií bylo v jednu dobu oblíbené především ve Spojených státech amerických, investice do nemovitostí chrání hodnotu peněz u nás po dlouhá léta. Jak již bylo zmíněno, jedná se o jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak ochránit své finance před inflací. Navíc mluvíme o jedné z nejbezpečnějších variant.

Pokud se vám tato cesta jeví jako to pravé pro vás, pamatujte, že nemusíte pouze kupovat danou nemovitost. Nemusíte se nutně stávat jejím majitelem. Investice může vypadat zcela jinak.

Nemovitosti, pozemky, fondy nebo dluhopisy?

Fyzický nákup se sice jeví jako nejatraktivnější, na druhou stranu ani lidé s menším obnosem peněz k dispozici nemusí věšet hlavu. Existují totiž realitní fondy či dluhopisy, které umožňují nakoupit alespoň část daného objektu. Potřebný kapitál se pohybuje v daleko nižších hodnotách rovnajícím se jen několika stovkám či tisícovkám korun.

Tip: jak investovat do nemovitostí

Co je to realitní fond?

Fondy neboli kolektivní investování. Jinými slovy na danou nemovitost nebo objekt nebudete sami. Populární alternativa, kdy vás tento investiční svět láká, přesto vám na účtu nedřímají miliony, které byste vložili do vlastní bytové jednotky nebo rodinného domu. Bohužel se mnozí domnívají, že nemovitostní fondy nejsou dvakrát výhodné, není tomu tak. Poslední průzkumy ukazují, že jsou nejen výhodnou, ale i bezpečnou investicí.

Jak spočítat složené úročení? https://www.investnews.cz/jak-vypocitat-slozene-uroceni/

Co to jsou realitní dluhopisy?

Investice do nemovitostních fondů stojí na stejné příčce oblíbenosti jako realitní dluhopisy, které zajišťují financování nových developerských projektů v dobře známých lokalitách. Jelikož zájem o ně roste, jejich nabídka na trhu také. Ovšem stejně jako při výběru fondu je zapotřebí proklepnout si onu společnost, jež za nimi stojí. Ne všechny emise dluhopisů jsou totiž kvalitní, a ne všechny slibují příjemné zvýhodnění.

Pozemky nebo nemovitosti z cihel a malty?

Pokud vám v kapse dřímá větší obnos, pravděpodobně se dluhopisy ani fondy nechcete zabývat, spíše vás zajímají investiční nemovitosti či investice do pozemků. Každý odborník potvrdí, že ceny pozemků rostou do astronomických výšin, a s tím spojené byty či domy na nich postavené také. Nabízí se tedy otázka, do čeho je lepší investovat své naspořené finance?

Podrobná analýza a zvážení je na místě

Nelze říct, jestli je výhodnější to či ono. Podrobná analýza a řádné zvážení však napoví nejvíce. Z posledních průzkumů vyplývá, že pozemky zdražují rychleji než bytové jednotky či rodinné domy. To ale neznamená, že investovat do nich je naprostý nesmysl. Kdepak. Mluvíme o nejstabilnější investici s nejvyšším zhodnocením.

Co hraje pozemkům do kapsy je fakt, že mluvíme o zcela jedinečné nemovitosti. Není možné ho postavit. Dokonce ho nelze svévolně rozšířit či přistavit k němu plochu ještě jednu. Na druhou stranu byty či rodinné domky každý měsíc produkují pasivní příjem z pronájmu.

Jak začít s investováním do nemovitostí? Více v článku níže:

https://www.porovnej24.cz/clanky/investice-do-nemovitosti-kde-a-jak-s-ni-zacit-za-jak-dlouho-se-vam-vrati

Kde koupit byt či jinou nemovitost na investici?

Ať už vás srdce táhne k bytové jednotce v nejvyšším patře panelákového domu nebo jste se rozhodli koupit si spíše zmiňovaný pozemek, který schová naspořené peníze před inflací, v obou případech tu pravou investici musíte najít. Nabízí se realitní portály, kde inzercí přibývá každý den. Jelikož na nemovitosti číhají i jiní investoři, nastavte si takzvaného hlídacího psa, který vám ohlásí každý nově přidaný objekt.

Pokud zvažujete koupi bytu jako investice či pozemku, rozhoďte sítě ve svém okolí. Nikdy nevíte, jaké kontakty mají vaši známí a jestli se v jejich okolí nenachází někdo, kdo se zrovna rozhodl zúžit svůj majetek.

Dále by Vás mohlo by Vás zajímat:

 

Autor: Radek Vávra