Proč Rusňákovu DRFG zaujaly investice v Polsku?

Severovýchodního souseda České republiky – Polsko – vzal zahraniční kapitál ztečí. V období od roku 2010 až do roku 2019 v něm vzrostla hodnota aktiv pod správou z jiných zemí o 70 % – na 415 miliard dolarů. Rusňákova investiční skupina shledává Polsko z investičního pohledu jako tzv. malou Čínu Evropy. 

Je to zejména poměrně velký a růst slibující trh, který zahraniční investory v Polsku nejvíce láká. Tohoto potenciálu si samozřejmě stále více všímají i čeští realitní hráči. Ti jsou přesvědčeni, že velikost trhu není jedinou paralelou mezi Čínou a Polskem.

Polsko jako malá Čína Evropy

Polská ekonomika v posledních deseti letech připomínala v mnoha ohledech tu čínskou. Její průměrné roční tempo růstu HDP od roku 2009 až do roku 2021 překonalo 3,2 %, tedy skoro dvojnásobek průměrného výstupu české ekonomiky, což je v porovnání s většinou evropských zemí nadprůměrné. 

Ve prospěch polské ekonomiky samozřejmě hraje značnou roli silný efekt dohánění a růst z nižšího základu, ale právě tyto aspekty představují potenciál hospodářského růstu, jenž investoři hledají.

Další podobu s Čínou představuje vypořádání se s vnitřním infrastrukturním dluhem, kdy od roku 2012 bylo v Polsku vybudováno více než 705 kilometrů dálnic. 

Developerské projekty DRFG v Polsku

Realitní byznys Rusňákovy skupiny DRFG se v Polsku vydává primárně tímto směrem: 

  1. development průmyslových nemovitostí (zejména logistických parků),
  2. SBU (small business units).

Před časem bylo ve městě Wodzislaw dokončeno regionální logistické centrum pro společnost InPost o rozloze 9 000 m² a i nadále pokračuje skupina DRFG ve svém polském tažení.

Mimo to Rusňákova skupina (dlouhodobě se zabývající investičními fondy a dluhopisy) společně s developerem Panattoni nedávno dokončila logistické centrum v Sosnowci o rozloze téměř 48 000 m². 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.