Investice do akcií

Investiční příležitosti čekají na každém rohu. A zatímco někdo lelkuje a střádá si finance pod polštář, kde je inflace každým dnem požírá, jiní zvažují investice do akcií. Ať už se chcete stát traderem nebo vás zajímá spíše dlouhodobé investování, akcie je ze všeho nejdříve nutné poznat. V tomto světě totiž platí nepsané pravidlo, a sice nepouštějte se nikdy do ničeho, čemu nerozumíte. Pojďte jim proto díky nám porozumět.

Co jsou to akcie?

Společnost prodala většinu svých akcií. Podnikatel je držitelem majoritního podílu akcií společnosti. Věty či prohlášení, se kterými jste se mohli setkat zejména při výročních zprávách firem nebo v jejich newsletterech. Jenže co to ty akcie vlastně jsou?

Mluvíme o cenných papírech, které vydává akciová společnost. Hovoříme o dílčím vlastnictví společnosti v poměru k celkovému množství akcií. Za akcionáře se tak můžete označovat ve chvíli, kdy si nějaký takový podíl odkoupíte. Pokud se bude jednat o deset procent akcií podniku, stanete se zároveň majitelem desetiny společnosti.

Samozřejmě to s sebou nese nejen výhody, jako je těžení ze zisku společnosti v podobě vyplácených dividend, ale také jisté povinnosti. Jak již bylo zmíněno, koupí akcií se stáváte majitelem podniku (tedy alespoň z části).

TIP: Jak investovat do akcií

Rozeznáváme dva druhy akcií

V současné době rozlišujeme dva druhy akcií, a to:

  • Akcie na majitele
  • Akcie na jméno

Prvním zmíněným se také říká akcie na doručitele a jejich majitel se může měnit, aniž by o tom společnost věděla. Pokud chcete zůstat v anonymitě, tento typ je pro vás pomyslnou trefou do černého. Jestliže si ale odkoupíte akcie na jméno, není jejich převoditelnost tak snadná, protože se váže s konkrétní fyzickou osobou, případně právnickou osobou. Jste součástí seznamu akcionářů a společnost tím má pod kontrolou to, kdo papíry drží.

Jak koupit akcie Tesly? https://www.investnews.cz/jak-koupit-akcie-cez/

Dále bychom mohli akcie dělit také na:

  • Listinné (mají skutečnou podobu)
  • Zaknihované (pouze ve formě účetního záznamu)
  • Kmenové (standardní podoba akcií)
  • Přednostní (s tím se pojí i větší práva)
  • Zaměstnanecké (drží zaměstnanci podniku)
  • Cyklické (kdy jejich cenu výraznou měrou ovlivňuje ekonomická situace)
  • Necyklické (nejsou náchylné na ekonomické výkyvy)

Jak začít investovat do akcií?

Člověk si říká, že investování do akcií je opředeno mnoha dokumenty, žádostmi a dalšími věcmi, kvůli kterým chuť vstoupit do tohoto světa opadne. Ve skutečnosti k tomu stačí mobilní telefon a internetové připojení. Tím nejdůležitějším krokem je však výběr spolehlivého brokera, který vám nabídne ty nejlepší podmínky pro obchodování. Jelikož je nabídka opravdu rozmanitá a široká, využijte naše investiční poradenství, které případně nabídne vhodnější způsoby investování, pokud tuto cestu nevyhodnotíme jako tu pravou pro vás.

Po výběru brokera a sepsání smlouvy stačí vložit finance a začít obchodovat. Doporučujeme využít takzvaných demo účtů, na kterých si prvotní investice vyzkoušíte s virtuálními penězi. Vyvarujete se prvotním začátečnickým chybám, které by vás jinak stály tisíce, ne-li více.

Proč investovat do akcií ? https://finex.cz/rubrika/akcie/

Nezapomeňte, že řada brokerů umožňuje nákup CFD či syntetických akcií nebo nákup na páku, kdy nekupujete podkladové aktivum, ale využíváte spekulativní instrumenty. Pro začátečníky není investování jednoduché.

Co jsou to dividendové akcie?

V souvislosti s akciemi se nabízí otázka, co to jsou takzvané dividendové akcie, na které při investování můžete narazit. I když byla řeč o různých typech těchto cenných papírů, dividendy stojí za zmínku samostatně. Mluvíme totiž o vypláceném emitentu do rukou akcionářů. V podstatě mluvíme o jakési výplatě, kterou držitelé akcií získávají za držení cenných papírů. Jinými slovy je to podíl na zisku, který firma vytvořila.

Zásady, kterých se při investování do akcií držet

Investujeme pouze volné finanční prostředky

Jak koupit akcie už víte. Do tohoto světa však vstupujte s dávkou opatrnosti a trpělivosti. Velmi snadno se sklouzává k vidině vysokých zisků. Jedno ze základních pravidel zní: investujte vždy jen volné finanční prostředky. Je sice chvályhodné, že chcete své úspory vložit do něčeho smysluplného a nechcete, aby vám je snědla inflace, ale rozhodně by vás to nemělo existenčně omezit.

Nikdy nepanikaříme

Jinými slovy nikdy neprodáváme ve ztrátě. Akcie jsou známé svými výkyvy. V jednu chvilku se může společnosti dařit, v druhé může svou hodnotou klesat. Vliv má nejen ekonomická situace, ale také prohlášení analytiků, ředitelů společnosti nebo jenom spekulace investičních guru. Vždy však vytrvejte, červená čísla se jednoho dne překlenou do zeleného odstínu.

Nakupujeme ve slevě

Jak nakupovat akcie, abychom se těšili z vysokých zisků? Neohrnujte nos nad společnostmi, kterým se zrovna nedaří. Jak již bylo zmíněno, tento svět lze přirovnat k houpačce – jednou jsou cenné papíry nahoře, jindy dole. Pokud dlouhodobě sledujete konkrétní titul a predikujete jeho růst, využijte toho, že se ještě nachází na svém minimu.

Dále by Vás mohlo by Vás zajímat:

 

Autor: Radek Vávra