I nezletilí si mohou vydělávat. Jak?

Možná jste četli o tom, že existují děti, které si vydělali už před dosažením své zletilosti. Asi vás v takovém okamžiku napadlo, že to vůbec nejde, ale jde. I nezletilí si mohou vydělávat, respektive i nezletilí mohou podnikat. Pokud doma takto nadané dítě máte, určitě se zajímáte o jeho možnosti. Pojďme si říct, jak by se mohlo i vaše dítě stát ve svém náctiletém věku byznysmenem.  

Musíte mít požehnání od úřadů 

Co je klíčové, tak požehnání od úřadů. Bez souhlasu úředníků to bohužel nepůjde. Přece jenom je vaše dítě nezletilé, tudíž nemůže uzavírat žádné smlouvy a musí pravidelně docházet do školy. Pokud by dítě nedocházelo do školy a muselo by ročník opakovat, potřebuje souhlas k výdělečné práci až do sedmnácti let, v opačném případě do patnácti let.  

Žádost k výdělečné práci musí podávat vždy zákonný zástupce, tedy rodič. Tím však cesta k byznysu dítěte nekončí. Je třeba vyjádření lékaře, také se potřebují podklady od provozovatele činnosti. Zkrátka z počátku to bude jedno ohromné papírování.  

V jakém oboru mohou děti pracovat? 

Nabízí se otázka, v jakém oboru mohou děti pracovat. Pravdou je, že mohou pracovat prakticky v jakémkoli oboru. Mohou brát peníze jak za sport, tak také za kulturní činnosti nebo reklamu či umění. Problém ale nastává v prodeji. Pokud by dítě chtělo rozjet podnikání a prodávat zmrzlinu na koupališti nebo citronádu před domem, povolení bohužel v takovém případě nedostane.  

Je dobré si však zjistit své možnosti a zeptat se na konkrétní činnost, která vás zajímá. Obecně platí, že dítě může pracovat prakticky v jakémkoli oboru, ale přece jenom i výjimky existují.  

Povolení má řadu podmínek 

I když vám úřad udělí povolení, je třeba myslet na podmínky, které se s povolením pojí. Těmito podmínkami se myslí třeba to, že dítě nesmí provozovat činnost, která je pro něj nebezpečná. Také se musí držet maximální časový rozsah dané práce. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.