Marodíte? Propláceny vám budou i první tři dny

Sice nemoci sužují pracovníky hlavně během zimy, i nyní můžete marodit. Ať už ale začnete marodit v jakémkoli ročním období, většinou jste se snažili zůstat doma minimálně čtyři dny nebo jste se rozhodli nemoc přechodit, protože jste věděli, že vám nikdo první tři dny nemoci neproplatí. Tak to však platilo ještě donedávna, nyní je to zcela jinak. Nyní platí, že se budou proplácet i první tři dny nemoci, což je skvělé! Zaměstnanci tak nebudou muset přecházet nemoci a budou moct zůstat doma, jelikož dostanou náhradu mzdy i za první tři dny stonání. Ještě v první polovině roku to bylo jinak, nyní se můžete radovat. Vláda totiž prosadila zrušení takzvané karenční doby.  

Díky zrušení karenční doby, která stanovovala, že první tři dny marodění zkrátka nebyly propláceny, se nyní zaměstnanci mohou radovat z náhrady mzdy ve výši šedesáti procent denního vyměřovacího základu, která jim bude vyplácena i během prvních tří dnů marodění. Náklady však na tyto tři dny budou hradit zaměstnavatelé, kterým se však sníží o dvě desetiny procentního bodu odvody.  

Zaměstnavatel původně uhrazoval náhradu mzdy až od čtvrtého dne 

Do letošního června, respektive do konce letošního června platilo, že zaměstnavatelé hradili náhradu mzdy za nemocného zaměstnance až od čtvrtého dne, kdy stonal. Pokud zaměstnanec stonal déle jak čtrnáct dnů, náhrada mzdy byla hrazena z pojištění, To ostatně platí i nadále. Výjimkou však je to, že zaměstnavatel musí hradit náhradu mzdy už za první tři dny nemoci, tudíž nikoli až od čtvrtého dne.  

Vláda prosadila zrušení karenčního zákona 

Jak již bylo několikrát zmíněno, za touto novinkou stojí vláda, která se rozhodla zrušit karenční zákon. Proti zrušení karenčního zákonu byla jenom pravicová opozice, která tvrdila, že se tímto výrazně zatíží podnikatelé a jejich rozpočty. Zaměstnavatelé čili podnikatelé jsou spíše nešťastní proto, že se domnívají, že tohoto budou jejich zaměstnanci zneužívat. 

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.