Co vše ovlivňuje hodnotu nemovitosti?

O nemovitosti je stále velký zájem. Dalo by se říct, že nyní je zájem o něco větší, protože se předpokládá, že vlivem koronavirové krize dojde k propadům cen nemovitostí. Tedy toto předpovídá samotná Česká národní banka, která vyčkává na to nejhorší. I mnozí analytici vyčkávají. Podle nich má přijít obrovské propouštění, což povede jenom k tomu, že lidé budou snižovat ceny svých nemovitostí, protože budou potřebovat peníze. Aby však mohli nemovitost nabídnout, je třeba provést odhad ceny nemovitosti. A ten se provádí jen zkušenými odborníky, kteří berou v potaz hned několik faktorů.  

Na ceně nemovitosti má podíl lokalita 

Ceny nemovitostí se opravdu neodhadují od boku. Nemovitosti se musí projít, zváží se jejich lokalita. Právě lokalita je jedním ze základních faktorů, podle kterého se určuje konečná hodnota nemovitosti. Je dům v centru nebo má vyhlídku? Je dům otočen na krásný park nebo se nachází na rušné ulici, kde hluk prosakuje i přes plastová okna?  

Lokalita se samozřejmě posuzuje i na základě občanské vybavenosti. Co se všechno nachází v okolí? Je v okolí školka, škola, obchodní centrum nebo pošta či lékař? 

O ceně rozhoduje samozřejmě i technický stav a rozloha nemovitosti 

Kromě lokality se bere v potaz také technický stav nemovitosti. Prochází nemovitost rekonstrukcí nebo v uplynulých dvou letech rekonstrukcí prošla? Pyšní se novými plastovými okny nebo je koupelna v hrozném stavu? To vše má vliv na konečnou cenu nemovitosti. Co však vliv nemá, tak je zařízení, které se do nemovitosti přikoupí. To nelze brát za technický stav.  

Svou roli při určování ceny hraje samozřejmě i rozloha nemovitosti. Jedná se o malou garsonku nebo o třípokojový byt? Třípokojový byt nebude nikdy stát tolik jako garsonka, stejně tak rodinný dům nebude za cenu jako byt o rozloze 1kk. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.