Zájem roste o chalupy a chaty v přírodě

Neustále se mluví o tom, jak nemovitostní trh zažije jednu velkou ránu. Že ceny nemovitostí začnou klesat a že najednou se strhne velká lavina žádostí o hypotéky. Žádostí o hypotéky v porovnání s jarem přibylo, čemuž se nemůžeme divit. Přece jenom došlo ke zlepšení podmínek pro žadatele. Co se týče cen nemovitostí, ty zatím padat nezačaly – tedy alespoň ne výrazně. Je však otázkou, jestli se skutečně máme dočkat výrazného poklesu cen nebo jestli tu mluvíme jenom o menších poklesech v řádech stovek tisíc korun.  

I když však zatím nedošlo k výraznému poklesu cen na nemovitostním trhu, došlo k jedné věci, a sice k tomu, že výrazně vzrostl zájem o chaty a chalupy v přírodě. Letošní letní sezona totiž ukázala, že lidé stále mají zájem o pobyt v přírodě. A podle všeho tento zájem bude ještě přetrvávat.  

Ze světa technologií do přírody 

Je velice zajímavé a možná nakonec až zvláštní, že čím víc jsme s moderními technologiemi napřed a čím víc takových moderních technologií máme ve vlastnictví, tím více se ženeme zpátky do přírody, kde od těchto moderních technologií budeme mít “pokoj”. Je to životní paradox, který však hraje do karet majitelům nemovitostí v přírodě, kteří se rozhodli dané nemovitosti prodávat.  

V blízké budoucnosti chaty a chalupy nebudou využívány jenom během sezon, ale budou využívány i během zbytku roku. Přece jenom se začnou uchylovat do přírody a chaty a chalupy budou pronajímat dlouhodobě – jako bytové jednotky ve velkých městech nyní.  

Mnoho chat a chalup nezbývá 

I když o chaty a chalupy vzrostl zájem, je třeba konstatovat, že takových chat a chalup na prodej už mnoho nezbývá. Doslova se po nich zapráší hned, co vstoupí na trh. Je to však pochopitelné. Vždyť jsme si zmínili, že v životě v přírodě se ukrývá budoucnost.  

Ostatně do té doby jsou chalupy a chaty skvělým přivýdělkem během letních a zimních sezon. Zejména, pokud se nachází na horách nebo u podobných přírodních atrakcí. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.