Investice do zlata a stříbra

Jak uchovat hodnotu naspořených úspor i v době, kdy se inflace žene do astronomických výšin? Investice do zlata a stříbra je odpovědí, a to platí nejen v době panující ekonomické krize. Drahé kovy jsou udržitelem hodnoty a jsou sympatickým způsobem, jak diverzifikovat své portfolio. Daří se jim především v době, kdy všechno kolem padá, ale nejen tehdy. Při využití našeho investičního poradenství se i vy můžete zařadit mezi hrdé majitele drahocenných cihliček.

Nulové úvěrové riziko jako hlavní benefit

Udržitelé hodnoty s nulovým úvěrovým rizikem. I tak lze popsat drahé kovy, které jsou předmětem nejedné diskuze. Mluvíme o investičním nástroji, jehož hodnotu neustále určuje trh. Vliv na ni má několik faktorů, a to předně nabídka a poptávka. Ve chvíli, kdy se kolem zlata strhne mela, jeho ceny začnou rapidně růst. Ve chvíli, kdy klesá, investoři prodávají.

Kde nakoupit investiční zlato a stříbro? Zlataky.cz

Investiční zlato tvoří přenosné a skladovatelné úspory, které nepadají na hodnotě. A jsou zabezpečením hodnot nejen v dobách politické nestability. Investiční stříbro, případně patina také stojí za zvážení, i když jejich hodnota je více kolísavá než u zmiňovaného zlata.

Jak investovat do zlata

Dřímají vám pod polštářem nějaké peníze, které ale kvůli panující inflaci ztrácí každou minutou na hodnotě? Investování do zlata, případně spoření do zlata je dobrým způsobem, jak jevu zabránit. Klíčem k úspěchu je ale dodržení několika zásad, a to:

  • Prověřujte prodejce, u něhož nakupujete.
  • Uchovávejte kov ve vlastní schránce, nikoliv u prodejce.
  • Naučte se rozpoznávat typy cen.

Jelikož se ve světě drahých kovů točí nemalé obnosy peněz, podvodníky se to jenom hemží. Proto je klíčové prověřovat prodejce zlata, stříbra nebo patiny. Při výběru člověka, na kterého se obrátíte vám rádi pomůžeme a eliminujeme tím riziko spálení se. Naučíme vás navíc orientovat se v typech cen za drahý kov. Dnes rozeznáváme konkrétně:

  • Základní cenu (kdy hmotnost určuje hodnotu a hodnotu určuje trh)
  • Investiční cenu (kdy hodnotu ovlivňuje fyzická podoba zlata, její emise či druh ražby)
  • Sběratelskou cenu (kdy hlavní slovo má poptávka, případně sběratelská vášeň cenu rapidně zvyšující)
  • Historickou cenu (kdy se cena odvíjí od okolností z dob, kdy bylo zlato vyraženo, vytěženo)

Jak vybrat obchodníka se zlatem

Jak již bylo uvedeno, podvodníky se to bohužel i v tomto světě hemží. Solidního, spolehlivého a férového obchodníka však rozpoznáte snadno, stačí:

  • Se ho na něco zeptat (objektivní vysvětlování či zodpovídání dotazů napoví, jakým je obchodník člověkem)
  • Si ho prověřit (nejen jeho historii na burze, ale také jeho postavení na trhu či důvěryhodnost, kterou často prozrazují reference na internetu)
  • Si zkontrolovat zboží, které prodává (zejména si “proklepněte” ryzost a pravost kousku z cenného kovu)

Nemusíte držet zlatou cihličku

Investiční zlato nemusíte fyzicky vlastnit a skladovat v trezoru nebo bance. Existuje vícero forem, jak do drahých kamenů investovat. Vedle slitků, cihliček nebo mincí se nabízí také:

  • Opce
  • Podílové fondy
  • Veřejně obchodované fondy

Proč neinvestovat do zlata?

Stejně jako jiné investice, i investování do zlata má svůj rub a líc. Sice mluvíme o relativně bezpečné investici, která tu byla, je a bude, na druhou stranu se musíme seznámit se stinnými stránkami drahého kovu. A tím jsou poplatky.

Zamyšlení: Vyplatí se do drahých kovů investovat?

Právě poplatky jsou tím jediným důvodem, proč do zlata neinvestovat. Zatímco výnosy jsou nejisté, poplatky naopak jistotou jsou. Pokud je navíc nebudete skladovat v bezpečí, jednoho dnes se může stát, že vám cihličku někdo ukradne. Uskladněte si ji v bance, i když to sebou další finanční výdaj nese.

Dále by Vás mohlo by Vás zajímat:

 

Autor: Radek Vávra