Jaké faktory nepodcenit, když kupujete automobil?

Výkup automobilu je za vámi a před vámi je nyní koupě nového vozidla, které už bude podle vašich představ? V takovém případě musíte zvážit několik faktorů, respektive pohlídat si několik věcí, díky kterým si budete jistí tím, že nekupujete zajíce v pytli. Koupě automobilu je totiž velká věc, proto si nejdříve zvolte adekvátní kategorii vozu, určete si (alespoň v hlavě) ideální velikost auta a také si ujasněte několik parametrů, na kterých bude záležet. A poté se o nich informujte u samotného prodávajícího. 

Benzín nebo nafta?

Při koupi osobního vozidla budete čelit mnoha dilematům, kdy prvním z nich je to, jestli budete chtít benzínové auto nebo vozidlo poháněné naftou. Každá pohonná hmota má svá pro i proti, proto stojí za to zvážit obě alternativy a říct si, zdali je nebo není pro vás atraktivní cestou. 

Dieselová auta jsou sice nižší na spotřebu, ale bývají obecně trochu dražší a na celkovou údržbu náročnější. Zato benzínové vozy jsou dostupnější a jsou vhodnější i na popojíždění po městě. Na to se diesel neboli nafta zrovna dvakrát nehodí. 

Hotově nebo na splátky?

Druhým dilematem, kterému budete čelit při koupi osobního vozidla je, jestli budete chtít vůz na splátky nebo za hotové. V současné době jsou vám otevřené obě dvě možnosti, stačí si vybrat, která je pro vás přijatelnější. 

Klíčová bude vaše aktuální finanční situace a případně vaše úspory či to, jestli je dokážete nebo můžete investovat do nového vozidla či nikoliv. 

Nové nebo ojeté?

Informujte se samozřejmě také o skutečném stavu auta. A zvažte, jestli se vám vyplatí koupí nové vozidlo nebo jestli je za vás přijatelnější ojetá alternativa. 

Stejně jako u pohonných hmot, tak i v tomto případě mají obě dvě varianty své pro i proti, které je nutné zvážit individuálně na základě nejen svých osobních požadavků, ale také na základě finanční situace. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.