Mýty, které se pojí s tepelným čerpadlem

Investovat nebo neinvestovat do tepelného čerpadla? To je otázka do pranice, dalo by se říct. V současné době patří tepelné čerpadlo k nejlepším zdrojům vytápění v rodinných domácnostech, bohužel v lidech panuje mnoho mylných informací, které je od něj odvrací. Pojďme si je vyvrátit dříve, než budete podávat žádost o dotaci.

Nadměrná hlučnost

Řada lidí se domnívá, že tepelné čerpadlo je nadměrně hlučné. Ale není tomu tak. Ani nadměrný chod tepelného čerpadla není nijak hlasitý, navíc drobné zvuky se dají eliminovat, pakliže bude tepelné čerpadlo kvalitně instalováno.

Abyste si však byli jistí tím, jestli bude tepelné čerpadlo odpovídat představám o hlučnosti, můžete si zkontrolovat hodnotu takzvaného akustického výkonu, jehož měření se provádí v laboratořích za konkrétních podmínek. Navíc mluvíme o informaci, kterou by vám měli dodavatelé tepelného čerpadla sdělit.

TIP: Nový program NZU light – lze využít na zateplení nebo výměnu oken či dveří.

Vysoké pořizovací náklady

To pravda být nutně nemusí. Jak již bylo nastíněno, i na tepelné čerpadlo se vztahují dotace z programu Nová zelená úsporám čili je pouze na vás, jestli o ně požádáte či nikoliv. Musíte samozřejmě splnit jisté podmínky spočívající především ve snížení energetické náročnosti. 

Navíc pořizovací cena se vždy odráží od toho, jaký typ tepelného čerpadla si volíte. Existuje vícero typů, pro každou nemovitost jsou přijatelné jiné typy čerpadel a jejich cena se typ od typu liší.

Možnost využití pouze v novostavbě

Bohužel mezi velmi časté mýty spadá také to, že tepelné čerpadlo je, prý, možné použít nebo využít jen v novostavbě. Opět je to pouhá fáma, na kterou se nemusíte upnout. Není to totiž tak. Čerpadlo je v nových domech jenom řešeno prioritně, protože dokáže velké ztráty domu pokrýt. Neznamená to však, že ve starších domcích je toto řešení nevyužitelné.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.