Jaký máte vztah k penězům?

Peníze jsou v životě důležité, to je bohužel fakt, ať už si říká, kdo chce, co chce. Bez peněz by se nám žilo opravdu špatně, a tak bychom se měli snažit o to, abychom těch peněz měli stále dostatek nebo alespoň takové množství, které nám k životu stačí. V případě, že se vám zdá, že i když vyděláváte dostatek, stále přicházíte od výplaty k výplatě, je třeba si pojmenovat svůj vztah k penězům. Pokud si pojmenujete svůj vztah k penězům, rázem k nim budete přistupovat krapet jinak.  

Je třeba také poznamenat, že ať už máte jakýkoli vztah k penězům nyní, za pár let tomu bude zcela jinak. Bylo dokázáno, že vztah k penězům se mění s ohledem na náš věk. Nejeden odborník na tuto tématiku tvrdí, že s věkem přichází jistá změna. Například ve dvaceti letech, kdybyste vyhráli v loterii, byste si koupili něco zcela jiného než ve třiceti či v čtyřiceti letech. S plynoucími léty vidíte v penězích jiný význam a vidíte také věci kolem sebe, které jsou v každém roce života jinak důležité.  

Pojďme se však vrátit k tomu, jaký máte vztah k penězům. Patříte třeba do jedné z níže uvedených skupin? 

Patříte k extrovertům? 

Mnozí lidé se dnes považují za takzvané extroverty. Extroverti jsou známí tím, že jsou komunikativní, dlouho nevydrží sami, nebojí se utratit za gurmánské zážitky. To ostatně tvrdí studie. Pokud tedy k extrovertům patříte, na jídle rozhodně nešetříte, díky jídlu vaše výdaje jsou tak vysoké, i když by mohly být i o polovinu nižší.  

Pokud jste navíc extrovertem, který nemá v lásce stereotyp a který má tendenci neustále zkoušet něco nového, pak pravděpodobně utrácíte opravdu nejvíce. Jestliže se navíc řadíte i k velice příjemným lidem, velkou část svých financí jste pravděpodobně dali na charitativní účely.  

Patříte k materialistům? 

Pak také můžete patřit k materialistům. Ti milují věci a prostřednictvím věcí vyjadřují svou lásku. Právě tito lidé také přežívají často od výplaty k výplatě. Důvodem toho je fakt, že investují do drahých věcí, jako jsou například šperky.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.