Podoby zlata: jak do něj můžeme investovat?

Investovat do zlata je v současné době věc, která se jeví opravdu atraktivní z mnoha úhlů pohledu. Pokud patříte k lidem, kteří chtějí uspořit své dlouho střádané peníze, pak je investiční zlato (případně investiční mince) tím pravým ořechovým. Pokud bychom však nahlédli na tento typ investování z blízka, zjistíme, že zlato má mnoho podob a také v různých podobách do něj můžeme zainvestovat. Jaké konkrétní podoby zlato má?

Investiční zlato neboli zlaté cihly

Vůbec nejklasičtější podobou zlata jsou cihličky, které známe i z filmových trháků. V současné době držet zlatou cihličku je vykázat alespoň pár desítek tisíc korun. Na druhou stranu tuto investici máme ve své blízkosti, máme ji schovanou doma a je skvělým způsobem, jak se zajistit do důchodu, respektive do budoucna. 

V souvislosti s investičním zlatem se pojí také investiční mince, které jsou levnější alternativou založenou na podobném principu. Také je držíte doma v trezoru a to, kdy je prodáte, je na vás. Zajištění budoucnosti je však zaručeno. 

Investiční šperky nejen pro dámy

Ve svém trezoru však můžete fyzicky držet také investiční šperky, a to například náušnice, náramky nebo náhrdelníky. Tento typ investice dostávají děti k narození, případně je to jeden z prvních darů, který dostanou a kterého si sice v dětství neváží nebo necení, ale následně z něj mohou vytěžit. 

Investiční šperky bývají zpravidla levnější než investiční cihly, respektive zlato ve známém slova smyslu, i proto se k němu lidé přiklání více. 

Akcie zlata, když nemáte na zlatou cihlu

Anebo když do zlaté cihly nechcete investovat takové částky, za jaké se někdy prodávají. Akcie sice nezpůsobí, že budete zlato reálně držet, ale z jeho vzrůstající ceny můžete těžit. Akciový trh je v posledních letech velmi oblíbený, zájem o obchodování, respektive investování na tomto poli se zvýšil vlivem koronavirové pandemie. A možná zasáhl i vás, nepleteme-li se.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.