Proč investovat do nízkoenergetického bydlení?

Koupili jste si krásný pozemek orientovaný na jih a chcete si na něm postavit příjemné bydlení? Pak jistě uvažujete nad spoustou druhů příbytků. Nabízí se například dřevostavba, ale zase máte strach, že by stavba dřevostavby znamenala také vysoké náklady spojené s energiemi. Jenže věděli jste, že lze postavit i nízkoenergetickou dřevostavbu? Nízkoenergetický dům je řešením, které hledáte. Jedná se o příbytek, který se pyšní nízkou energetickou náročností, navíc ho lze postavit prakticky z jakéhokoli materiálu – a to i ze dřeva. Pokud jste tedy uvažovali nad dřevostavbou, co takhle ji postavit v nízkoenergetickém provedení?

Nebo vás možná jen zaujalo nízkoenergetické bydlení a ptáte se, jak moc nízkou energetickou náročností se nízkoenergetický dům pyšní. A na tuto otázku si pojďme zodpovědět. 

Nízkoenergetický dům a jeho roční spotřeba energií

Nízkoenergetické domy jsou příbytky, které musí splňovat jistá kritéria a požadavky. To nejdůležitější je, aby nízkoenergetické bydlení mělo spotřebu energií pohybující se maximálně v rozmezí mezi 15-50 kWh/m čtvereční za rok. 

Ptáte se, jak takto nízké spotřeby nízkoenergetický dům dosahuje? Může za to především kvalitní návrh a také kvalitní provedení stavebních postupů. Dům je prakticky bez tepelných mostů a izolační vlastnosti takového domu jsou opravdu dokonalé. Jsou určovány nejmenovanou normou, která se týká tepelné ochrany budov. Kromě jiného je cirkulace vzduchu řízená rekuperací tepla, což ocení především alergici nebo astmatici. Rekuperace je jinými slovy řízené větrání, tudíž nemusí se větrat klasicky otevřením okna, přičemž by do příbytku přišlo mnoho alergenů. 

Proč investovat do nízkoenergetického domu?

Důvody, proč tedy investovat právě do nízkoenergetického bydlení, jsou tedy zcela zřejmé. Zaprvé se výrazně ušetří na elektrických energiích, zadruhé budete žít ve zdravé domácnosti bez zbytečných alergenů a dalších škodlivin.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.