Věci se otáčí na špatnou stranu. Je čas investovat

Kdy je nejlepší čas investovat? Podle profíků je nejlepší čas investovat ve chvíli, kdy se špatné věci otáčí k hrozným. Právě v takové chvíli se totiž nachází trh v červených číslech, akcie jsou dlouhodobě nabízeny pod cenou a firmy doufají, že jim někdo pomůže odkupem akcií. Každý zkušený investor navíc ví, že po každé bouřce v tomto světě vyjde sluníčko, a tak se akcií ve slevě nebojí a bezhlavě do nich investují. A nějak podobně lze charakterizovat či popsat situaci na investičním trhu. Jinými sovy je právě nyní čas investovat. Bojíte se? Pak v tomto světě nemáte, co dělat.  

Zaměřte se na jednotlivé akcie 

Pokud chcete v současné době, kdy se špatné věci obrací ještě k horším, investovat, zaměřujte se však na jednotlivé akcie. V tomto okamžiku se nevyplácí investovat po celé šířce trhů. Projděte si proto akciový trh a zjistěte si o konkrétních společnostech více. Zjistěte, v jakém oboru fungují, zjistěte si něco o dřívější prosperitě a poté investujte. Indexové fondy se v současné době nedoporučují, jelikož nikdy nevíte, jaké konkrétní akcie kterých společností se v indexu nachází.  

Investujte do akcií firem se zdravými bilancemi 

V ideálním případě se vyplatí investovat do akcií firem, které mají zdravé bilance z dřívějška. V současné době existují rovnou tři segmenty, které trh má. A právě jedním segmentem jsou společnosti se zdravými bilancemi z dřívějška. Právě tyto společnosti jsou v současné době ideální pro investování. Sice i ony se nachází v krizi a mínusu, na druhou stranu je u nich velká pravděpodobnost, že se z krize otřepou a zase budou dlouhodobě výdělečné.  

Rozhodně se nevyplácí investovat do akcií společností, které se dlouhodobě nachází v mínusu. Takové firmy pravděpodobně aktuální krizi nepřežijí a dříve nebo později se dočkají krachu. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.