Apple dluží už přes dva biliony!

Žijeme v době, v níž bychom se neobešli bez chytrých telefonů, které nám do jisté míry usnadňují náš dosavadní život. Díky nim jsme neustále online, což má své výhody, ale samozřejmě i nevýhody. K tomu, abychom byli stále online, potřebujeme i chytré telefony, které se stanou našimi každodenními partnery. Pokud ještě takový chytrý telefon nemáte, určitě uvažujete nad těmi od Applu, protože ty se řadí k těm nejlepším vůbec. Ovšem i tato firma, která je proslulá hlavně svými produkty v podobě MacBooků a iPhonů, je dosti zadlužená.

Málokdo by řekl, že firma, která prodává telefony, které dosahují skutečně nelidských cen, může být zadlužená až po uši. Sice Apple prosperuje, je to poměrně stále prosperující firma, která má stále vyšší zisky, ale na druhou stranu se i na tuto značku snáší vlna stížností, kterým se musí čelit. K těmto stížnostem patří například nedávné zpomalení nových modelů iPhonů, díky čemuž se chtěla na firmu vznést i žaloba.

Nicméně zpátky k zadluženosti této firmy. Tipli byste si, kolik tato firma dluží?

Dluhy sahají do bilionů!

Dluh této společnosti skutečně přerostl přes sto miliard dolarů, což je v přepočtu více jak dva a půl bilionu korun. Není to zrovna malá částka, která by se mohla zanedbat, proto s touto částkou musí Apple něco začít dělat. Není se čemu divit, že se i Apple rozhodl vejít na kapitálový trh, a to konkrétně s emisemi korporátních dluhopisů, které jsou v celkovém objemu zhruba sedm miliard dolarů, což je v přepočtu skoro dvě stě miliard korun.

Dluhopisy jako záchrana před krachem?

Samozřejmě tato velká firma asi jen tak krachnout nemůže, ale pokud se bude dluh neustále stupňovat, nebude to pro společnost zrovna to nejlepší. Doufejme, že dluhopisy, které byly vydány, budou alespoň částečnou spásou pro tuto společnost, kterou dneska doslova milujeme.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.