Co snižuje cenu nemovitostí?

Než se rozhodnete prodat nemovitost, je dobré si vytvořit odborný odhad ceny nemovitosti. Díky tomu uvidíte, jestli vámi odhadovaná cena opravdu koresponduje s pohledem odborníka a budete tak vědět, za kolik nemovitost prodat. Odborník posoudí nejen kladné stránky nemovitosti, ale také ty negativní – čili faktory, které snižují cenu nemovitosti.  

Ano, existují faktory, které snižují cenu nemovitosti. Mluvíme především o faktorech, jako je sociálně vyloučená lokalita. To cenu opravdu nezvýší, pokud se dům nebo bytová jednotka nachází v blízkosti továren či v záplavové oblasti. Spíše to cenu opravdu sníží, a to mnohdy o nemalé sumy peněz.  

Jaké další faktory mohou snižovat cenu nemovitostí? 

To, že se rodinný dům nebo bytová jednotka nachází v záplavové oblasti nebo že je v sociálně vyloučené lokalitě samozřejmě nejsou jediné faktory, které by snižovaly cenu nemovitosti. Těchto faktorů je mnohem více. Patří k nim také fakt, že jde o místo s nulovou občanskou vybaveností nebo že se místo nachází ve velice špatné dopravní dostupnosti.  

Co dalšího může mít negativní vliv na cenu nemovitosti? Kupříkladu to, že se poblíž vyskytuje radon.  

Roli hraje také poloha bytové jednotky v domě 

Pokud si pořizujete byt nebo pokud byt naopak prodáváte, roli bude hrát kromě jiného i to, na jakém místě se bytová jednotka v domě nachází. Pokud je v přízemí, cena bude daleko nižší než té bytové jednotky, která se nachází v nejvyšším patře s tím nejkrásnějším výhledem. Samozřejmě nízká cena bude i bytu, který je nasměřován do rušné ulice, kterou neustále projíždí tramvaj. Vyšší naopak bude v případě, že je dům směřován do vnitrobloku, který je nejen tichý, ale také velice příjemný.  

I sousedé samozřejmě hrají roli. Pokud jsou sousedé dlouhodobě hluční nebo jsou s nimi problémy, bytovou jednotku nikdy neprodáte za vysokou cenu. Zájemci o byt si často zjišťují i to, jací jsou sousedé a pokud jsou problematičtí, nekupují za draho. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.