Je stále dobrým nápadem investovat do kryptoměn?

V jednu chvíli se o kryptoměnách mluvilo prakticky neustále. Nyní se zájem o kryptoměny výrazně snížil nebo to tak lidem alespoň přijde, protože se o kryptoměnách moc nemluví. Většinou se informuje jenom o tom, že opět skokově klesly nebo že jejich hodnota neustále poskakuje nahoru a dolů. V souvislosti s tím je nutné říct, že aktuálně to tak opravdu je – hodnota kryptoměn se neustále pohybuje nahoru a dolu. Přesto se však najdou investoři, kterým kryptoměny učarovali a kteří na ně nedají dopustit.  

Dalo by se říct, že aktuálně najdeme dva typy investorů. Ty, kteří kryptoměnám nerozumí a raději dávají od nich ruce pryč, a ty, kteří jim rozumí až tak dobře, že neinvestují do ničeho jiného. Jiné skupiny investorů neexistují. Proto se nabízí otázka, která skupina je na tom lépe. Platí stále, že kryptoměny jsou skvělou investicí? 

Investice, na které vyděláte v daleké budoucnosti 

Pokud si nakoupíte kryptoměny, nemůžete očekávat, že se nyní nebo v blízkých pár letech stanete miliardářem. Kryptoměny vám v blízkém časovém horizontu nevydělají zhola nic. Ale pokud bychom se na to podívali z opravdu dlouhodobého hlediska, není situace tak černobílá, jak se možná nyní jeví.  

I odborníci jsou toho názoru, že kryptoměny jsou investicí daleké budoucnosti. Pokud do nich budou investovat starší jedinci, pravděpodobně se už nedožijí toho, jak se kryptoměny budou využívat nebo jak dojde k jejich zvýhodnění nebo využívání. Kryptoměny jsou opravdu pro současnost ničím, pro budoucnost však něčím významným. 

Investice pro mladé investory 

Z textu tak lze vyvodit, že investice jsou vhodné především pro mladé investory, kteří se dožijí toho, jak se budou Bitcoiny a další typy kryptoměn využívat aktivně v praxi. Bezesporu se jedná o platidlo budoucnosti, ale opravdu té daleké budoucnosti. Vezměte si, že v současnosti odmítáme i euro – co by pak vypuknulo, kdyby se řeklo, že se nyní v roce 2020 bude platit virtuálním zlatem.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.