Lidé začínají investovat do drahých kovů, tím ale roste jejich cena

Konečně se Češi rozhodli do něčeho investovat. Jenže pravdou je, že se k tomu rozhoupali v nejméně vhodné době. Copak jste neslyšeli o tom, že nás letos čeká ekonomická krize? Otázkou samozřejmě je, jestli se této krize dočkáme, ale neustále se mluví o jejím příchodu. Mnozí však přesto chtějí riskovat a investují své naspořené peníze do několika konkrétních investic. Vedle klasických poměrně bezpečných dluhopisů bychom našli drahé kovy, o které je podle statistik v poslední době velký zájem. Jenže s velkým zájmem o drahé kovy roste také jejich cena.  

Do drahých kovů se v současné době počítá například zlato, platina, také stříbro nebo mince a šperky. Poptávka po těchto drahých kovech je opravdu rekordní, rapidně stoupá poptávka nejen u nás, ale také ve světě obecně. Se zvyšující se poptávkou však rostou také ceny jednotlivých drahých kovů.  

Jak je tomu nyní s cenami drahých kovů 

Pokud bychom se zaměřili například na ceny trojské unce, řekli bychom, že od začátku loňského roku vzrostla o více než pět tisíc korun. Konkrétně se dostala na částku 28 700 korun. Dokonce během loňského září bylo totéž zlato na částce vyšší než 36 tisíc korun.  

Podle mnohých odborníků je zájem o zlato tak obrovský, že se mnozí lidé bojí, že tučné časy pomalu končí. Lidé si tak chtějí nashromáždit drahé kovy, což je investice, o které se ví, že i když je jednu dobu na nízké hodnotě, posléze jejich hodnota vzroste do nebes.  

Dárkové mince jsou největší trend 

Pokud bychom měli vyjmenovat největší trend v investicích, řekli bychom, že aktuálním trendem jsou dárkové mince. Prodej dárkových mincí za poslední dobu výrazně vzrostl. Obecně však lze říct, že pro zlato byl loňský rok velice bohatý až rekordní. Nejen, že vyskočila poptávka i ceny, ale také vzrostl počet prodaných zmiňovaných dárkových mincí. Ty si lidé vzájemně pořizovali například během Vánoc.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.