Jak nastavit svůj vztah k financím

Jelikož se stále naše země potýká se zaměstnaneckou krizí, lze říct, že si zaměstnanci přichází na opravdu slušné peníze, jelikož se snaží o to, aby v jejich společnosti zaměstnanci vydrželi co nejdéle. Na peníze si tak většina lidí stěžovat nemůže, ovšem mnozí lidé i přesto, že vydělávají poměrně velké peníze, mají tendenci všechno utratit. Pokud je to i váš problém, je načase si upravit a nastavit svůj vztah k financím, abyste k nim přistupovali trochu jinak než v předcházejících měsících.  

Mnozí lidé mezi námi utratí naprosto všechno ještě dříve, než jim další výplata přistane na účet. Jenže tito lidé, kteří si prakticky nic neodkládají stranou, se dostávají do finančních tísní a přežívají z výplaty do výplaty, i když jejich výplatní páska obsahuje skutečně zajímavé částky. Právě ti by si měli svůj vztah k financím upravit a nastavit, za to jim ostatně poděkuje nejen jejich peněženka, ale konkrétně jejich kreditka, která zůstává neustále horká.  

Jak poznat, že k financím přistupuji špatně 

Nejste si jistí tím, že k financím přistupujete špatně? Pokud se vás týká některá z níže uvedených věcí, je třeba si svůj vztah k financím přenastavit.  

  • Máte potřebu hned utratit příchozí výplatu.  
  • Nedokážete ohodnotit svou práci tak, abyste s tím byli spokojeni.  
  • Často kupujete věci jenom proto, že byly levné.  

Jak si přenastavit vztah k financím 

Pokud se vás některá z výše uvedených věcí týkala, je třeba svůj vztah k financím krapet přenastavit. Nejdříve byste si měli napsat na papír vaše cíle, které se týkají vašich financí. Například pokud chcete za měsíc ušetřit deset tisíc, pak si to napište na papír a snažte se to splnit. Pokud toužíte po vlastním bydlení, napište si to na papír a přenastavte si svůj vztah k financím tak, abyste toho brzy dosáhli. Vaše cíle na papíře budou jakousi motivací k tomu, abyste se k penězům chovali krapet jinak.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.