Otázky a odpovědi týkající se hypotečních úvěrů

Hypotéky jsou v současné době velice řešené téma. Lidé touží po vlastním bydlení, ale zpřísnění podmínek pro získání hypotečních úvěrů jim nehraje do karet. Stejně tak jim nehraje do karet fakt, že ceny nemovitostí rostou raketovým tempem nahoru. I když se však všechno jeví jako jeden velký podraz, hypotéka je stále jednou z nejlepších možností, jak získat peníze na vlastní bydlení. V souvislosti s hypotékami si však řada lidí pokládá otázky, na které se nedostává odpověď.  

Pokud sledujete reklamy v televizích, říkáte si, jak snadné je získání hypotéky. V reklamních spotech to snadné je, ale ve skutečnosti je to velice těžké. Banky mají několik požadavků, které se zkrátka musí splnit, přes to nejede vlak. V souvislosti s tím v hlavě vyplývá mnoho otázek, na které chtějí mít lidé odpověď. Jenže té odpovědi se jim opravdu nedostává.  

Abyste neměli hlavu plnou nezodpovězených otázek, prozraďme si odpovědi na nejčastěji pokládané dotazy týkající se hypotečních úvěrů.  

Můžu si půjčit na koupi i rekonstrukci zároveň? 

Jelikož roste hlavně cena bytů, mnozí lidé si kupují rodinné domy, které si raději chtějí zrekonstruovat. Jenže v takovém případě si potřebují půjčit jak na rodinný dům, tak i na jeho případnou rekonstrukci. Rodinné domy za dobrou cenu se totiž musí rekonstruovat, protože nejsou v nejlepším stavu.  

Otázkou je, jestli vůbec může člověk získat půjčku jak na koupi vlastního bydlení, tak na rekonstrukci daného příbytku. Dnes je možné vzít si jeden úvěr, který pokryje obě dvě věci. I když to zní atraktivně má to svá “ale”.  

Na jak dlouho jsou stanovovány hypotéky? 

Hypotéky nejsou krátkodobým úvěrem, který byste splatili hned. Přece jen si půjčujete několik milionů, není možné je splatit najednou v jedné splátce. Lidé se proto taky ptají, na jak dlouho jsou hypotéky stanovovány. Nejčastěji se setkáte s hypotečním úvěrem na třicet let, ale na druhou stranu existují i hypoteční úvěry, které jsou stanovovány na čtyřicet let. Záleží vždy na bance, u níž si půjčujete. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.