Přivýdělky a daně. Existují některé, které se danit nemusí?

V současné době jsou peníze to, bez čeho se neobejdeme. Dnes a denně utrácíme, a to především za jídlo. Ostatně za peníze si dnes lze koupit prakticky všechno. Jelikož jsou peníze v dnešním světě tak podstatné, mezi lidmi se najdou ti, kteří si chtějí přivydělat ke svému stávajícímu zaměstnání. Chtějí jet například na dovolenou a vědí, že peníze z hlavního pracovního poměru jim stačit nebudou. A tak si najdou přivýdělek, ale v případě přivýdělku musí počítat s tím, že si ho budou muset zdanit. Tedy není to povinnost u všech přivýdělků.  

Stát zkrátka nepřeje svým občanům zhola nic, dokonce ani peníze stranou a nutí je i přivýdělky zdanit. Jak jsme však zmínili, netýká se to všech přivýdělků, proto se na tuto tématiku pojďme podívat.  

Danit nemusíte přivýdělky do šesti tisíc korun měsíčně 

Pokud si přivyděláváte, nemusíte odvádět daň z přivýdělku v případě, že nepřekročí hranici šest tisíc korun ročně. V takovém případě je přivýdělek takzvaně “beztrestný”. Pokud však překročí přivýdělek šest tisíc korun ročně, musíte už daň z příjmu odvádět, což znamená podávat daňové přiznání, i když jste zaměstnancem.  

Jestliže se stane, že musíte danit své přivýdělky, musíte rázem danit i zbytek, co jste si vydělali, čili i příjmy ze zaměstnání. Zaměstnavatel je vám v takovém případě povinen vydat po požádání potvrzení o příjmech, které následovně uvedete v daňovém přiznání.  

Existují výjimky 

Mezi přivýdělky se však najdou některé, které nemusíte danit, i kdyby přesáhly třicet tisíc korun. Do této kategorie spadají například přivýdělky z příležitostné činnosti, jako je nadúroda rajčat nebo jablek či prodej štěňat nebo ušití kostýmů divadelnímu kroužku od maminky.  

Do příležitostných příjmů se mimo jiné řadí i důchodce, který třeba poseká sousedce zahradu, nebo že tatínek vyrobí do kroužku dítěte terárium či podobnou věc. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.