Jak rychle naspořit na vánoční dárky

Vánoce se pomalu, ale jistě blíží, což znamená, že pomalu nakupujeme dostatek másla, pokud je v akci, a snažíme se už i psychicky připravit na tyto emotivní svátky. K tomu všemu nám přibude nakupování vánočních dárků, jež je dobré nakupovat už nyní, abychom se později vyhnuli tomu obrovskému davovému šílenství, které nás v těch obchodech čeká. Pokud se rozhodnete nakupovat už nyní, tak vždycky najdeme v obchodech to, co skutečně potřebujeme najít, a to i v požadovaných velikostech. Pokud se však nechcete dostat na mizinu a nechcete utratit veškerou svou prosincovou výplatu, z níž máte vyžít už i během ledna, pak je načase, abyste si rychle naspořili na tyto vánoční dárky. A my vám nyní poradíme, jak rychle to jde!

Máte týdenní výplatu? To je pro vás výhoda!

Mnoho lidí dostává výplatu co týden nebo co čtrnáct dnů. Je to poměrně výhodné, protože si z této výplaty mohou rychle odkládat nějaké peníze stranou. Řekněme, že máte co týden pět tisíc korun, tudíž si vždycky odložte tisícikorunu, což vám bude dělat hned čtyři tisíce za měsíc. K tomu ještě dva týdne, tedy dva tisíce z prosincových výplat a hned máte a vánoční svátky našetřeno!

A co když nemám týdenní výplatu?

Pokud máte klasickou výplatu, tedy dostáváte peníze v určitý den v měsíci (většinou se jedná o patnáctý den v měsíci), pak byste si měli stanovit určitý rozpočet, z něhož vám jistě vyjde jídlo a z něhož vám určitě vyjde i zaplacení všech poplatků. Určitě vám po sestavení tohoto rozpočtu vyjde ještě velká zbývající suma. Z ní si seberte polovinu, abyste ještě polovinu ze zbylé částky měli k dispozici „kdyby náhodou“.

Takto si našetříte na vánoční svátky během listopadu a prosince třeba kupříkladu šest tisíc, pokud z každé výplaty si schováte tři tisíce pro vánoční svátky a pokud se budete držet stanoveného rozpočtu a nebudete utrácet nic navíc.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.