Dluhopisy – jaká je jejich výhoda a nevýhoda?

Dnes je investování na denním pořádku. Lidé zkrátka chtějí mít velké množství peněz na bankovním kontě, ať se děje, co se děje. Abyste však netrávili třináct hodin v zaměstnání, které vás nebaví, jenom proto, abyste dostali trochu více peněz, zkuste své úspory investovat. Není to nic složitého a mnohdy ani nic riskantního, pokud se rozhodnete investovat například do dluhopisů. Samozřejmě existují riskantní formy investování, které vám vynesou trochu více.

Pokud se rozhodnete investovat do dluhopisů, přinášíme vám výhody a nevýhody tohoto investování, které vám jistě ulehčí rozhodování.

Jaké jsou výhody investování do dluhopisů?

Jednou a tou největší výhodou investování do dluhopisů je to, že se jedná o jednu z nejbezpečnějších investic vůbec. Dluhopisy jsou skutečně bezpečné. Nejvíce se vyplatí investovat do státních dluhopisů.

Jaké jsou nevýhody investování do dluhopisů?

Co se týče nevýhod, těch bude trochu více. Investování je poměrně populární, ale musí se na něm hodně vydělat. Lidé investují hlavně proto, aby své peníze zvýhodnili, což je pochopitelné, ale s dluhopisy se to bohužel zrovna nepodaří. Pokud se rozhodnete investovat do dluhopisů, nesmíte moc očekávat – vždyť znáte to pravidlo investování, které říká, že čím bezpečnější investice, tím menší to zvýhodnění bude. Bohužel toto pravidlo se nemýlí.

Pokud se rozhodnete pro investování do dluhopisů, taky musíte počítat, že je to běh na dlouhou trať. Většinou k těm nejkratším patří čtyřleté nebo tříleté dluhopisy, nejčastěji se však setkáme s pětiletými  nebo se sedmiletými či s desetiletými dluhopisy, což pro někoho může být až moc dlouhá doba.

Je nějaká výhodnější investice?

Pokud byste chtěli investovat bezpečněji, možná byste kromě dluhopisů mohli zvážit investování do podílových fondů. Pakliže ale chcete mít rychle vydělané peníze, tak byste měli spíše obchodovat, než investovat.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.