To nejzajímavější, do čeho lidé dnes investují

Lidé dnes touží po zhodnocení svých úspor. Neuvědomují si ale, že pod polštářem nebo v šuplíku u nočního stolku zkrátka nedojde k takovému zhodnocení úspor, jako když budou investovat. Samozřejmě jistou možností zhodnocení jsou spořící produkty, ale je to podobné jako u podílových fondů nebo dluhopisů – nedostane se takového zhodnocení, jako když se bude investovat do trochu riskantnějších věcí. Ve světě investic totiž platí, že čím rizikovější investování bude, tím většího se dočkáme zisku. Nabízí se ale otázka, do čeho konkrétního lidé dnes investují opravdu nejvíce.

Pro odpověď ale nechoďme daleko. Zmiňme si to nejzajímavější, do čeho lidé jsou ochotni vložit své úspory. Sice se nejvíce investuje do zlata a jiných drahých kovů, ale také se investuje do možná až bizarností, u nichž se jen čeká, až budou mít zase trochu vyšší hodnotu.

Staré mince a bankovky

Stále přibývá takzvaných sběratelů, kteří vědí, že to, do čeho jednoho dne investují peníze, jindy prodají za trojnásobek. Zvýhodnění s plynoucími roky se týká třeba starých mincí a bankovek. Pokud jste navštívili zajímavou výstavu na Pražském hradě týkající se právě bankovek a mincí, zjistili byste, že některé mince mají už hodnotu i milionů. A jejich vlastníci možná stále vyčkávají, až budou sumy ještě trochu výš.

Investuje se také do umění

Podobně je to s uměním. Mnozí lidé nevědomky prodávají obrazy, které jsou dokonce originály. Ti, co tomu rozumí, si na burzách takové obrazy koupí za pakatel, později je prodají za sta tisíce. Investovat do umění se vyplatí, nikdy nevíte, z koho se může stát světový umělec a za jak dlouho se může stát uznávaným.

Budete investovat do pšenice nebo kukuřice?

S oblibou se investujte taktéž do pšenice, kukuřice nebo třeba kakaa. Nejspíše by nikdo neřekl, že se do něčeho takového investovat může, ale opravdu to jde.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.