Trh zelených dluhopisů je na tom skvěle!

V současné době se mnoho lidí snaží o to, aby byli bohatí. Přece jenom ve finančním bohatství se taky skrývá jakási svoboda, díky které můžeme cestovat, díky které můžeme žít život podle vlastních představ. Pokud i vy patříte k těm, kteří by chtěli být bohatí, možná byste mohli investovat. Svět investic je neustále otevřený naprosto každému, jenom to chce trochu odhodlání se do tohoto světa pustit. Pokud toužíte po bezpečném investování, měli byste investovat do dluhopisů.

Konkrétně ve světě dluhopisů se toho neustále mnoho děje. V současné době se upisují emise snad každé společnosti, můžete investovat skutečně do výjimečných projektů, které vám v budoucnu můžou vydělat velké peníze. Zaměřme se nyní na trh zelených dluhopisů, kde se toho děje skutečně hodně.

Zelený trh za poslední rok rapidně porostl

Trh se zelenými dluhopisy je na tom aktuálně víc než skvěle. Rok 2017 byl pro ně skutečně příznivý, už v prvním čtvrtletí se emitovalo více jak dvacet miliard dolarů! To je v přepočtu zhruba půl bilionu korun. Je to tedy o více jak čtyřicet procent více v porovnání s přecházejícím rokem a se stejným obdobím.

Za celý loňský rok se emitovalo více jak 81 miliard dolarů, což je naprosto skvělé, hlavně když to porovnáme s rokem 2012, kdy se emitovaly jenom tři miliardy dolarů. Podle všeho se celkový objem všech zelených dluhopisů, které se emitovaly v loňském roce, dostal až přes hranici dvou set miliard dolarů v celosvětovém měřítku.

Více informací o trhu zelených dluhopisů v roce 2017:

Nejvíce bylo emitováno v eurech (jedná se o zhruba 37 procent z celkového objemu podle Inciativy Climate Bonds), tudíž lze říct, že na celém zeleném trhu vede rozhodně Evropa. Právě tady sídlí i mnoho fondů, které se zaměřují právě na zelené investice. Taky se hodně takových fondů rozjíždí v Asii.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.