České strojírenství zpomalilo. Co ho zase může vrátit do formy?

Ještě donedávna se mluvilo o tom, že české strojírenství je rozhodně tahounem české ekonomiky. Jenže dnes se už o strojírenství nemluví jako o zmiňovaném tahounu české ekonomiky. Spíše se uvádí stále jeden fakt, a to, že strojírenství v posledních letech rapidně zpomalilo. Dříve jsme se řadili mezi světovou špičku, dnes už je konstatování hodné to, jestli mezi světovou špičku patříme či nikoli. Jelikož české strojírenství opravdu v posledních letech rapidně zpomalilo, začali se tímto tématem zabývat i odborníci, kteří přichází na mnoho způsobů či nápadů, jež by mohly pomoct vrátit české strojírenství do formy. 

Důvodem, proč české strojírenství krapet zaostává za světovým či evropským strojírenstvím, je pravděpodobně neochota investovat do moderních technologií a inovací. To tedy není problém firmy MSC MetPro, a. s., která se pyšní těmi nejmodernějšími technologiemi, jež ohraňují, rovnají nebo tryskají materiál, ale ve většině firem se opravdu setkáme se zastaralými stroji. 

Digitalizace a inovace jsou nevyhnutelné

Odborníci se shodují na tom, že nevyhnutelné jsou digitalizace a inovace. Firmy si musí uvědomit, že doba jde neustále kupředu, je třeba s ní držet krok. Nové stroje mohou přinést firmě jen samé plusy. Mohou začít vyrábět přesnější výrobky, které budou zároveň kvalitnější, mohou začít vyrábět něco zcela jiného, co zatím na trhu není a v čem nebude mít firma konkurenci. 

Nabízí se otázka, proč se strojírenské firmy straní moderním technologiím a inovacím. Na vině jsou hlavně pracovníci, respektive nedostatek schopných a počítačově zdatných pracovníků. Investovat do moderních strojů znamená přinést do podniku stroje, které už budou propojeny s elektronikou. Pracovníci tak musí být aspoň trochu počítačově zdatní. 

Nevyhnutelný pokrok

Ovládání tabletu však není nic, co by se člověk nenaučil. Ať už je mu dvacet, padesát nebo sedmdesát, jde se to naučit, i když starší generace bude potřebovat více času. 

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.