Rady, jak si vybrat investiční nemovitost

Nedávno probíhaly zajímavé průzkumy, v rámci kterých se lidem pokládala otázka, zdali investují. Kupodivu se ukázalo, že Češi začínají investování rozumět, že stále více své úspory vkládají do něčeho, co jim přinese zisk. Pokud lidé odpověděli, že investují, dále jim byla položena otázka, do čeho. Mezi investicemi se do zlata nebo cenných papírů také často zněla odpověď „do nemovitostí“.  

Nemovitosti jsou v současné době nadmíru drahé. Hypotéky se v takových výších ani neschvalují. Přesto lidé do nemovitostí investují, jsou totiž přesvědčeni o tom, že je to opravdu dobrá investice, která dříve nebo později přinese zisk. Když se koupí nemovitost, může se spravit a následně prodat, samozřejmě to jde udělat i tak, že se koupí nemovitost a bude se dále pronajímat. V obou případech z toho lze něco vytěžit.  

Jelikož je na trhu nemovitostí tolik, nabízí se otázka, jak si vybrat investiční nemovitost. Přece jen investičních nemovitostí je poměrně hodně na trhu, která přinese největší zisk a která nebude krokem vedle? 

Vybírejte si správnou lokalitu 

Pokud patříte k začínajícím investorům, měli byste se vyvarovat základní chybě, a sice měli byste si vybrat správnou lokalitu. Nikdy nehledejte nemovitost podle vzhledu, ale právě podle lokality. Nejjistější investicí jsou nemovitosti ve velkých městech, kde je obrovský zájem o adekvátní nájem. Nejdelší návratnost je podle statistik v Brně a v Praze, ovšem výhodná jsou i jiná univerzitní města, jako je Olomouc nebo Ostrava či Zlín.  

Vybírejte dle velikosti bytu 

Při výběru by měla hrát roli i velikost bytu či celkové nemovitosti. Mezi nejvyhledávanější byty patří byty menší, maximálně 2+1. Takové byty jsou sice levnější, ovšem na nájmech můžete vydělat. Nájem opravdu nízký být nemusí, ale samozřejmě to s ním nepřestřelte. Samozřejmě také záleží na tom, kolik lidí bude v nemovitosti bydlet. Pokud bude v nemovitosti bydlet studentská parta, nájem může být o něco vyšší, než když v bytě budou bydlet dva lidé.  

Autor: Radek Vávra

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.