Na co si dát pozor při výběru bytu

Se snižujícími se cenami nemovitostí z důvodu aktuálně panujícího koronaviru se řada lidí rozhoduje pro koupi vlastního příbytku, respektive bytu. Obrací se na realitní kanceláře, ale také si hledají vlastní bydlení od konkrétních majitelů, aby se to obešlo bez tučné provize. V souvislosti s hledáním vlastního bydlení se však nabízí otázka, na co si dát při výběru bydlení pozor. Přece jenom koupě bytu je velká věc, která člověka stojí několik milionů korun, a není dobré výběr uspěchat.  

Ze všeho nejdříve je třeba být opatrní při vybírání makléře, pakliže se rozhodnete vybrat si byt s pomocí realitní kanceláře. V tomto případě platí heslo – důvěřuj, ale samozřejmě také prověřuj. Makléři většinou působí velice vlídně, ale ne vždy jsou tak féroví, jakými se zdají být.  

Kontrolujte stropy 

V případě výběr bytu je důležité kontrolovat především stropy. Právě ty vám leccos prozradí. Vyskytuje se v bytě plíseň? Je v bytě příliš vlhko? Dochází k zatopení nebo uniká odněkud voda? To všechno vám mohou stropy prozradit, proto při prohlídce bytu rozhodně vždy vzhlížejte nahoru.  

Pozor na topení 

Odborníci také doporučují, abyste si dávali pozor na topení. Je dobré si nejdříve ujasnit, jaké topení chcete v bytě mít. A podle toho se zkrátka dál řiďte nebo rozmýšlejte. Ideální je mít po ruce elektrické topení nebo topení, které bude úsporné. Plynovému topení se raději vyhýbejte.  

Zkontrolujte si koupelnu 

Právě v koupelně bývá nejvíce problémů, proto je důležité si právě koupelnu pořádně zkontrolovat. Zkontrolujte si například to, jak vypadají odpady, mrkněte tedy hlavně pod umyvadlo. Právě odpady mohou dělat neplechu v budoucnu. Stejně tak se podívejte na vanu, v jakém je stavu. Mnozí lidé zanedbávají mytí kachliček, což se poté projevuje na špinavých spárech a plísních v bytě.  

Jaký je výhled? 

Člověk se také vždycky musí podívat z okna. Jaký je výhled? A především – nejezdí pod okny tramvaj nebo není pod okny příliš velký provoz?  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.