Sazby hypoték jdou dolů stejně jako ceny nemovitostí

Přemýšleli jste v poslední době o tom, že byste koupili vlastní bydlení? Jenže vás odrazovala nejen situace na trhu s nemovitostmi, tak také hypotéka, kterou se banky rozhodly najednou velice zdražit? Pokud jste nad touto myšlenkou už mávli rukou, měli byste o ní zase začít přemýšlet. Sice to chvilku vypadalo, že ani letos lidé nebudou moct dosáhnout na vlastní bydlení, nyní je tato domněnka pryč. Přišla totiž recese, zpomalení ekonomiky, což se výrazně projevuje na trhu s nemovitostmi i na hypotečním trhu.  

Určitě vám neuniklo to, že se svět aktuálně potýká s novým typem onemocnění, a sice s novým typem koronaviru, který stojí za vysokou smrtností ve světě i u nás. I když se rázem objevil strašák ve skříni každému z nás, i když najednou stoupla nezaměstnanost a lidé musí vyčkávat doma, co se bude dít, přineslo to s sebou také řadu pozitivního. Kromě snížení cen pohonných hmot došlo také ke snížení cen hypoték a ke snížení cen nemovitostí, respektive přesně k tomu dojde v následujících týdnech a měsících. I Česká republika totiž zažívá recesi, která nás může ovlivnit po následující měsíce.  

Nejnižší úrokové sazby od roku 2016 

Podle odborníků se v následujících měsících dají očekávat opravdu historicky nejnižší hypoteční sazby. Důvodem toho je právě zmiňovaný koronavirus, který dohnal naši ekonomiku do zmiňované recese. Před čtyřmi lety, kdy se zaznamenalo historické minimum úrokových sazeb, se úrokové sazby dotýkaly sotva 1,8 procent. Tehdy však za tímto minimem stál intervenční systém České národní banky. Nyní za minimem, ke kterému se pomalu blížíme, stojí zmiňované onemocnění.  

Ceny nemovitostí půjdou také drasticky dolů společně s nájmy 

Jelikož koronavirus doslova vyhnal turisty i z naší země, rázem se to začíná projevovat i ve světě bydlení obecně. Ubytování AirBnb najednou nezvyšuje nájemné, ale naopak stojí za jeho snížením. Aktuální situace, při které chce každý přežít, se také projevuje na ceně nemovitostí, jež se konečně začínají odlupovat od svých stropů. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.