Přichází recese. Do čeho investovat?

Už na začátku roku analytici upozorňovali na to, že přijde recese nebo že dojde alespoň mírné zpomalení ekonomiky. Zatímco někteří investoři to nebrali vážně, jiní se tímto opravdu nechali poučit a rozhodli se s investováním počkat. A nyní recese opravdu přišla a nejen Česká republika se musí potýkat s ekonomickou krizí, ze které nebude tak snadné se dostat ven. Nabízí se v souvislosti s tímto otázka, do čeho konkrétního investovat v aktuální době recese, jaká investice má i v době aktuální krize smysl? 

Před pár měsíci byste určitě investovali do všeho, co by vás napadlo. Jenže nyní je situace naprosto jiná a investování se musí brát opravdu zkrátka. Prozraďme si několik investic, které nyní mají smysl.  

Dividendy 

Mezi spolehlivými a stále atraktivními investicemi bychom našli jednoznačně dividendy. Pokud hledáte poměrně bezpečnou investici v době nejisté, dividendy jsou jednou z možností. Najděte si firmu s poměrně nízkým poměrem cizího k vlastnímu kapitálu, která však bude mít velmi silnou rozvahu. Dobré je také investovat do firem, které jsou označené za dividendové aristokraty. Právě tyto firmy v minulosti zvyšovaly dividendy doslova každý rok.  

Nemovitosti 

Aktuální koronavirová doba stojí za snižujícími se cenami nemovitostí. To je tudíž velice přínosné pro všechny investory, kteří chtějí zvýhodnit své finance. Pokud budou investovat do nemovitostí, vyplatí se jim to v budoucnu. Sice nyní nepronajmou nemovitosti za přehnaně vysoké sumy, jako tomu bylo na začátku roku, na druhou stranu ten čas opět přijde.  

Drahé kovy 

Skvělou investicí v době aktuální recese jsou také drahé kovy. Zejména na zlato a stříbro byste neměli zavrhnout. Jedná se o investice, které aktuálně rostou na své hodnotě a které si ještě líp povedou, až krize vypukne v plném měřítku.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.