Jak se nejlépe pojistíme na stáří?

Stáří je bohužel samozřejmost našeho života. Každý z nás stárne – někdo pomalu, někdo rychleji. Mezi hlavní projevy stárnutí patří hlavně přibývání vrásek kolem očí a na čele, muže většinou trápí vypadávání vlasů. Pokud se vám nějaký takový projev ukáže, pak je načase se připravit na stáří, a to nejlépe, jak umíme. Důchod totiž nebude tak vysoký, jak předpokládáme, vždyť se zvyšuje každým rokem pouze o několik stovek korun. Pojďme si proto říct, jak se nejlépe připravíme na stáří.

Samozřejmostí je nějaké penzijní pojištění, které nám finančně pomůže hlavně tehdy, kdy jeden z manželů zemře. Jelikož se najednou příjmy domácnosti sníží i polovinu, penzijní spoření bude poměrně výhodné. K tomu bychom si však měli koupi byt, protože ten bude pro nás mnohem lepší.

Pokud máte velkou rodinu, proto máte taky velký dům, ale žádné z vašich dětí zrovna netouží po tom, aby se zůstaly v domě, v němž vyrůstaly, přistane do vaší hlavy otázka, která se vás bude ptát, co vlastně s tak velkým domem provedete, až budete staří. Přece jenom tak velký dům je pro vás moc velký a hlavně náročný na uklízení, tudíž se o něj při slábnoucím těle a zdraví nebudete moc starat. Prodat ho a následně si koupit jenom menší byt je to nejlepší, co můžeme pro své staří udělat.

Koupě bytu jako forma zabezpečení na stáří

Pro seniora, který už nemá zrovna sílu na uklízení a starání se o velký dům se zahradou, je opravdu byt to nejlepší. Vlastní byt je jakási forma zabezpečení se a stáří, kdy nám tímto odpadnou i veškeré výdaje a náklady, které se pojí s domem. Přece jenom nebudeme platit tolik elektřiny, vody, plynu. Budeme platit jenom tu malou spotřebu, kterou byt vykazuje.

Navíc se jedná o investici do budoucna, kterou využijí i děti. Pokud byt pronajmou, budou mít pár peněz ke své výplatě navíc.

Žádné starosti = spokojený život

S vlastním bytem se nebudeme muset starat o to, o co se většinou staráme tehdy, pokud máme velký dům. Jedná se například o vytopení sklepa, pokud se tak stane, nemusíme sekat trávník na zahradě nebo se nemusíme starat o velkou zeleninovou zahrádku během jara a léta. Pokud se na takovém bytě budeme cítit sami, není problém si pořídit drobného pejska, s nímž už nikdy nebudeme sami. Pokud by chtělo některé z dětí přespat, dá se přece pohodlně roztáhnout gauč, tudíž místo na spaní se vykouzlí během chvilky.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.