Vše, co je třeba vědět o odhadu nemovitosti 

Ať už kupujete investiční nemovitost, nebo jste se rozhodli jednu ze svých nemovitostí ve svém majetku prodat, budete muset povolat do akce odborníky, kteří provedou odhad ceny nemovitosti. Díky tomu, že budete znát skutečnou cenu daného objektu, budete moct snadno určit kupní/prodejní cenu. Mluvíme také o jednom z rozhodujících kritérií, na základě kterého banka schválí nebo zamítne žádost o hypotéku. 

Kdo provádí odhad nemovitosti? 

Odhad nemovitosti je vždy prováděn soudními znalci, případně odhadci živnostníky. Svého koně může na konkrétní nemovitost poslat i banka, případně realitní makléř, který má pod sebou také zkušeného odhadce. Odhad však nemůže provádět kdokoliv. V případě koupě nemovitosti se vyplatí povolat do akce někoho nestranného, kdo potvrdí, nebo naopak vyvrátí odhadnutou hodnotu předcházejícím odhadcem. 

Od čeho se odvíjí cena nemovitosti? 

Úkolem odhadu nemovitosti je logicky zjistit, jaká je aktuální hodnota nemovitosti (a nezáleží na tom, jestli mluvíme o rodinném domě nebo bytové jednotce). Na cenu má vliv nejen stav daného objektu nebo pozemku, ale také jeho velikost a samozřejmě okolí, do něhož je situován.  

Samotné rozmístění místností je také jedním z faktorů. Menší hodnotu bude mít nemovitost, která má všechny pokoje průchozí, vyšší naopak dům, který zajišťuje obyvatelům pořádnou porci soukromí. 

Družstevní byty vychází levněji 

Odhady bytových jednotek a rodinných domů jsou informativního charakteru. To, jak s ním žadatel o hypotéku, banka nebo investor naloží, to je čistě v jejich rukou. Pokud se však pozornost upíná k družstevním nemovitostem, počítejte s tím, že odhadnutá cena bude poměrně nízká v porovnání se stejným bytem o stejných rozměrech, který však na rozdíl od družstevního je v osobním vlastnictví.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.