Recese nastoupila místo růstu. Vyplatí se dnes investovat? 

Hospodářský cyklus je neúprosný a i když bychom ho nejraději chtěli zastavit, nedaří se to. Čili ani blížící se recesi není přeskočit, je to jeho nedílná součást. Je však možné ji zpomalit a co nejdříve se jí zbavit. Třeba se můžeme dál snažit podporovat ekonomiku, a to i tím, že budeme nadále investovat a zvýhodňovat své finance.  

Jiný scénář, než jaký se očekával 

I když se mohlo čekat, že po letech urputného ekonomického růstu přijde ochlazení, neočekávalo se to. Spíše se neustále doufalo v to, že se bude i nadále růst a že svět bude plný příležitostí a všeho ostatního kolem. Recese však nastoupila místo růstu, a to i vlivem okolností, ke kterým v minulých měsících došlo. Respektive to můžeme dávat za vinu jedné jediné události, kterou je válka na Ukrajině trvající bezmála jeden rok.  

Zlato a dluhopisy jako nejzajímavější aktiva 

Jak ale bylo zmíněno, ani nastupující recese neznamená, že bychom měli přestat investovat. Existují zde stále velmi zajímavá aktiva, nad kterými se stojí alespoň pouvažovat. Dle mnoha investorů jsou to především dluhopisy a zlato.  

Dluhopisy se totiž pyšní velmi nízkým rizikem, což je ten hlavní důvod, proč se do nich vrhají i začínající investoři. I když nesou v porovnání s jinými investičními instrumenty daleko nižší výnos, přesto je nyní jejich nízká rizikovost tím více klíčovým parametrem.  

A samozřejmě zlato – to slibuje výnosnost trochu vyšší. Zde se však nějakého extrémního poklesu bát v nadcházejících letech nemusíme, protože zlato je udržitelem hodnoty a paradoxně v době krize se mu nejvíce daří.  

Dejte si pozor na akcie a nemovitosti 

Kde bychom však měli být velmi opatrní jsou akcie a nemovitosti. Akcie mohou ještě klesat (odrážet se to bude i na tom, jaké škody recese způsobí), u nemovitostí to nyní může být jako na houpačce. Na druhou stranu investiční úvěry jsou nyní otevřené, není tedy problém sestavovat si investici přímo na míru čili například zafinancovat nyní i velkou nemovitosti, která vlivem okolností (zejména nízké poptávky) rapidně poklesla.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.