Zlato jako dříve neoblíbená komodita. Proč tomu tak bylo?

V investičním světě platí jedno pravidlo, čím riskantnější a rizikovější bude investice, tím větší bude zvýhodnění. To však neznamená, že začátečníci, kteří nemají ještě zkušenosti s tímto nebezpečným světem, mají automaticky investovat do nových startupů nebo jiných rozjíždějících se projektů, které zatím nemají ani pořádný podnikatelský plán či cíl. Raději by měli zkusit podílové fondy nebo dluhopisy, které jsou rozhodně bezpečnější, i když nepřináší velké zvýhodnění. Zlatou střední cestou se může jevit zlato, které dříve nebylo zrovna oblíbenou komoditou. Proč tomu tak bylo?

Dnes jsou lidé přesvědčeni o tom, že zlato je skvělá investice. Jedná se o dlouhodobější investici, která navíc nepřinese každoměsíční zisk, ale vyplatí se do ní investovat. Je však pravda, že se svou hodnotou je každý den jinde. Před pár měsíci se zlato potýkalo se svým dnem, dnes je označováno za bezpečnou investici v dnešní době plné nejistoty. Jeho cena totiž vzrostla na 1300 dolarů za troyskou unci, což je nejvyšší hodnota za posledního půl roku.

Jak jsme ale zmínili, dříve nebylo zlato zrovna výhodnou investicí.

Zlato a jeho krušné časy

Zlato je přece jen komodita a jako komodita bylo bráno. Do skupiny komodit se také řadí třeba káva, pšenice nebo třeba kakao, tudíž jsou to věci, které ztrácí svou hodnotu při zpracování. U zlata je to ale naopak. Zlato i dalším zpracováním neustále nabírá na síle, v tom je jeho síla a hlavní přednost. Dříve si to však lidé neuvědomovali, proto se zlatu vyhýbali, co jen to šlo.

Dnes je to investiční bezpečí

I když dnes zlato se svou hodnotou neustále kolísá, stále je to zajímavá investice označována za investiční bezpečí. Díky nedávnému zvýšení ceny se taktéž zvýšil počet investorů, kteří vsadili všechno, co měli, právě na žlutý kov.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.