Čím dál více z nás bydlí u svých rodičů

Rodina je nejvíc na světě, ale jednou v životě by měla přijít chvíle, kdy se od rodiny rozhodneme odstěhovat, protože si budeme chtít založit svou vlastní rodinu. Bohužel řada mladých lidí však netouží po tom se odstěhovat, což je smutné, jelikož využívají všech výhod, které tento mamahotel má, a to na úkor rodičů. Bohužel mnohdy ani nepřidávají na domácnosti, i když aktivně vydělávají. Není se čemu divit, že z aktuálních průzkumů, které se týkají právě tohoto témata, vyplývá, že až polovině rodičům děti ve společné domácnosti překážejí.

Pokud se rozhodnete bydlet u rodičů, měli byste mít na mysli to, že to nesmí být na pořád, pokud tedy nemáte velký dům, v němž si může žít tak, že rodiče budou v přízemí a děti v patře. Pokud byste však měli žít s rodiči a měli byste neustále obývat svůj dětský pokoj, „vyžírat“ lednici a nepřidávat na domácnost, je načase se nad sebou zamyslet a najít si své vlastní bydlení.

Proč mladí lidé bydlí u svých rodičů?

Mladí lidé by chtěli dneska vydělávat velké množství peněz, ale ze začátku bohužel velké množství peněz nemohou vydělat, jelikož jsou takřka bez zkušeností. Jelikož ale potřebují mít všechno, častou svou výplatu utratí už během několika dnů a pak žijí z peněz svých rodičů. Žijí takzvaně od výplaty k výplatě a díky svým potřebám, které neustále rostou, si nedokážou představit, že by si snad měli platit ještě svůj vlastní byt.

Navíc při dnešních cenách nájmů nejsou ochotni jít ani do spolubydlení, protože by museli dávat někomu jinému třeba pět tisíc ze své výplaty. To se jim však nelíbí, a tak raději zůstávají u svých rodičů.

Hlavním důvodem, proč tedy lidé žijí u svých rodičů, je nedostatek financí a neochota platit si své vlastní bydlení.

Do kdy se bydlení u rodičů ještě toleruje?

Z aktuálních průzkumů vyplývá, že se ještě toleruje bydlení u rodičů do třiceti let. Přece jenom se chodí do školy, mnohdy děti nevydělávají tolik. Pokud děti však překročí hranici třiceti let a už vydělávají poměrně velké peníze, přesto stále využívají výhody mamahotelu, je načase něco změnit a postavit se na vlastní nohy.

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.