Co vám usnadní cestu k hypotečnímu úvěru?

Češi v tom mají aktuálně jasno – vyplatí se investovat hlavně do nemovitostí jako takových, ty přinesou požadované zvýhodnění a bohatství. Jenže bohužel získat dnes hypoteční úvěr na danou nemovitost, to není nic snadného. V současné době je získat hypoteční úvěr spíše velice těžké než snadné, přece jen se zpřísnily podmínky pro získání hypotečního úvěru. Naštěstí existuje způsob, jak si alespoň trochu usnadnit cestu vedoucí k vysněnému investičnímu bytu. Pomůže stavební spoření.  

Věděli jste, že stavební spoření oslavilo už čtvrt století? V loňském roce bylo stavebnímu spoření rovných 25 let, už čtvrt století uplynulo od vzniku tohoto finančního produktu, který dnes využívají stovky tisíc lidí. Nemůžeme se divit tomu, že je stavební spoření tak atraktivní. Právě stavební spoření totiž může usnadnit cestu vedoucí k hypotečnímu úvěru.  

Hovoří statistiky 

Podle statistik má dnes více jak třetina lidí uzavřené stavební spoření. Jenom během loňského roku bylo sjednáno hned půl milionu zbrusu nových smluv, ke konci roku bylo na vkladech uloženo kolem 355 miliard korun. Pokud bychom měli stavební spoření porovnat s jinými a velmi podobnými finančními produkty, řekli bychom, že stavební spoření je v porovnání s ostatními nadmíru atraktivní. Lidé si chtějí tímto stylem vytvářet úspory na dobu, kdy budou chtít koupit nemovitost.  

Jistou nevýhodou stavebních spoření je to, že je zde poměrně nízká úroková sazba. Ta se pohybuje kolem jednoho procenta ročně, bohužel. I když na druhou stranu je možné získat státní podporu, pokud bude stavební spoření trvat minimálně šest let.  

Díky stavebnímu spoření jste o krok blíž k hypotéce 

Jak jsme zmínili, díky svatebnímu spoření jsou dnes lidé o krok blíž ke svému vysněnému hypotečnímu úvěru. Dnes už nelze získat stoprocentní hypotéky, ale díky stavebnímu spoření budete mít požadovaných dvacet procent, které vám umožní koupit si vysněnou nemovitost nebo byt. 

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.