Snadné investování. Využijte rady pro začátečníky

I když se vás mnoho bankovních institucí bude snažit přesvědčit o tom, že spořící účet je nejlepší variantou zhodnocení vašich peněz, nenechte se zmást. Peníze, které si necháte v hotovosti ztrácejí kvůli inflaci hodnotu, prostředky na spořícím účtu ji udržují, ale přeci jen stále výrazně nevydělávají. Abyste z nich vytěžili maximum, je třeba je investovat. To můžete provést jednoduše díky radám pro začátečníky.  

Investujte do dluhopisů 

Pokud máte naspořené finanční prostředky, o kterých víte, že je nebudete určitou dobu potřebovat, můžete si za ně pořídit dluhopis. Poskytnete tak jinému subjektu finanční prostředky například na vybudování firmy. Ten se vám na oplátku vydáním dluhopisu zaváže tím, že jej v určitém čase vrátí a k tomu získáte procenta navíc. Před pořízením dluhopisu se ovšem vyplatí se pořádně zaměřit na danou firmu a posoudit, zdali do budoucna má podle vás šanci fungovat. Pokud zkrachuje, můžete o své úspory přijít.  

Zaměřte se na akcie 

Při vzniku některých společností jsou vytvořeny určité podíly, jejichž vlastníkům se říká „akcionáři“. Firma ovšem může akcie vytvořit i v průběhu své činnosti. Zakoupením takového podílu si zaručujete podíl na zisku, ale v některých případech také možnost zasahovat do chování podniku. V případě investování do akcií je ovšem potřeba situaci na trhu aktivně sledovat. To můžete udělat sami, pokud se v takovém oboru pohybujete nebo si zaplatit osobu, která to udělá za vás.  

Co dělat, když se na trhu neorientujete? 

Jestliže vás trápí nejistota a bojíte se, že o své úspory při financování hned přijdete, protože máte minimální znalosti, můžete začít s investováním do podílových fondů. Zde se pohybují odborníci a profesionálové, kteří s vašimi prostředky manipulují za vás. Na vás je pouze pravidelné přispívání a výběr získaných finančních prostředků. Vybírejte si vždy ovšem kvalitní zastoupení, abyste měli jistotu i do budoucích let.  

Radek Vávra

Radek Vávra

Ing. Radek Vávra - specializuje se na finance, ekonomiku a investování, které jsou jeho koníčkem přes 20 let.